επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr

ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΟΜΑ, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει ως κύριο στόχο να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις επιπτώσεις που έχει η στοματική υγεία στη γενικότερη σωματική υγεία και ευημερία μας.

Η αμέλεια της στοματικής υγείας ξεκινά από την παιδική ηλικία. Γι' αυτό εμφυσήστε τις συνήθειες της καλής στοματικής υγείας στα παιδιά από νωρίς, ώστε να τα βοηθήσετε να εξασφαλίσουν υγιές στόμα και υγιές σώμα, πράγμα που θα τα βοηθήσει, στην πορεία, να επιτύχουν.

Εάν δεν έχετε πάει στον οδοντίατρο για τον τακτικό σας έλεγχο ή εάν το έχετε αμελήσει για χρόνια – κλείστε ΤΩΡΑ ραντεβού! Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να συμβάλει στο να έχουμε καλή γενική υγεία και ευημερία για μια ολόκληρη ζωή.
Ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσουμε συνήθειες καλής στοματικής υγείας, δηλαδή βούρτσισμα και συμπληρωματικά μέτρα στοματικής υγιεινής, όπως είναι: χρήση οδοντικού νήματος, ξέπλυμα και μάσηση, όπως επίσης οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε υγιές στόμα και υγιές σώμα.

Απολαύστε υγιεινή διατροφή και υγιεινά ποτά και περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης – ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων. Μάθετε ποιες τροφές περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης, ιδιαιτέρα εκείνες που περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη. Εάν καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ, περιορίστε ή κόψτε τις συνήθειες αυτές.



Η Παγκόσμια Επιβάρυνση από τις Στοματικές Παθήσεις

Οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού καθιστώντας την την πιο διαδεδομένη πάθηση από ένα σύνολο 291 παθήσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα.
Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας. (35-44 ετών).
Οι παθήσεις του στόματος είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετήσιες δαπάνες για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη εκτιμήθηκαν σε 79 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2008-2012, ποσό που υπερβαίνει εκείνο που επενδύεται στην περίθαλψη του καρκίνου ή των αναπνευστικών παθήσεων.

Η θεραπεία των στοματικών παθήσεων μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Ωστόσο, η καλύτερη συνειδητοποίηση της σημασίας της πρόληψης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική επιβάρυνση.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ημέρες εργασίας και σχολικής παρακολούθησης χάνονται από κακή στοματική υγεία, γεγονός που μπορεί να έχει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Για τα παιδιά, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιτυχίες που μπορεί να έχουν στο μέλλον, στην πορεία της ζωής τους.

Περισσότερες από 50 εκατομμύρια σχολικές ώρες χάνονται κάθε χρόνο, λόγω προβλημάτων οδοντιατρικής φύσεως

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απόδοσης ενός παιδιού στο σχολείο

Τα παιδιά με κακή στοματική υγεία είναι 12 φορές πιθανότερο – σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα- να έχουν χαμηλότερο επίπεδο δραστηριοτήτων, εξαιτίας σχετικών ασθενειών.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις άλλες σοβαρές ασθένειες, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλύτερη έκβαση και τον περιορισμό των στοματικών παθήσεων και των συνδεόμενων με αυτές  επιπλοκών στην υγεία.
 • Τα τσεκ-απ στον οδοντίατρο μπορούν να ανιχνεύσουν ενδείξεις διατροφικών ελλείψεων, αλλά και σοβαρά νοσήματα όπως οι βακτηριακές λοιμώξεις, οι διαταραχές του ανοσοποιητικού και  ο καρκίνος του στόματος.
 • Η στοματική υγεία και η γενική υγεία σχετίζονται στενά – κυρίως, λόγω των κοινών μεταξύ τους παραγόντων κινδύνου  και  θα πρέπει να  εξετάζονται σφαιρικά και συνολικά.

Οι κοινοί παράγοντες κινδύνου της μη υγιεινής  διατροφής, του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ  απαντώνται σε όλες τις στοματικές παθήσεις  και σε άλλα μη μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη, η περιοδοντίτιδα θεωρείται μια επιπλέον επιπλοκή

Μια ποικίλη και υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της καλής υγείας. Ωστόσο, η απώλεια των δοντιών ή ο πόνος εξ αιτίας της τερηδόνας αναμφισβήτητα εμποδίζουν κάποιον από το να απολαμβάνει μια υγιεινή διατροφή με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινά απαιτούμενη πρόσληψη των  θρεπτικών στοιχείων από αυτά τα είδη τροφών.

Οι στοματικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας – τις σχέσεις μας, την αυτοπεποίθηση, το σχολείο, τη δουλειά, την απόλαυση του φαγητού .

Τα δόντια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της εμφάνισης και σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ένταξης του ατόμου στο  κοινωνικό σύνολο.

Ο φυσικός πόνος και η δυσφορία είναι οι πιο συνηθισμένες εμπειρίες στους ενήλικες με στοματικές παθήσεις, ενώ πολλοί αναφέρουν ότι νοιώθουν αυτοσυγκράτηση, συστολή και ένταση, δυσκολία να χαλαρώσουν,  αμηχανία και ντροπή. Πολλοί είναι εκείνοι επίσης που μπορεί να αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν τους ικανοποιεί αρκετά,  ή ότι είναι απολύτως αδύναμοι να λειτουργήσουν



 
Top