H πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για το Brexit, την Τετάρτη, 29 Μαρτίου όπως επιβεβαίωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε ότι η κυρία Μέι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι θα λάβει σχετική επιστολή την επόμενη Τετάρτη.

Με την επιστολή αυτή ενεργοποιείται επίσημα η διαδικασία του Brexit, για την οποία η Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί ότι θα αρχίσει πριν από το τέλος του Μαρτίου.

Mε την αποστολή της επιστολής ανοίγει τυπικά η διαδικασία που θα οδηγήσει στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μετά την αποστολή της αίτησης από πλευράς Λονδίνου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών- μελών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το αίτημα και θα αρχίσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για τους όρους αποχώρησής της από τους «28».

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας ελήφθη με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016 στις τέσσερις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία.

Αν και οι δύο τελευταίες ψήφισαν «ναι» για την παραμονή, ωστόσο δεν έχουν δικαιοδοσία να επηρεάσουν την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών, αφού η χώρα έχει ενιαία δομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. εγκρίθηκε και από το βρετανικό κοινοβούλιο.
 
Top