Έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ αποκαλύπτει πως ένας στους δύο  εμπόρους δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Η έρευνα της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ
-ΕΣΕΕ) πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 6/2 έως και την 28η Φεβρουαρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εμπορικών επιχειρήσεων, σχετικά με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι ο εμπορικός κόσμος παραμένει ανενημέρωτος σχετικά με το ύψος των νέων εισφορών, καθώς μόνο το 50% των επιχειρηματιών γνώριζαν τις αλλαγές και τα νέα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι για το 77% των επιχειρηματιών οι νέες ασφαλιστικές εισφορές είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, ενώ για το 14% υψηλότερες. Ανεπηρέαστο, από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών δηλώνει το 9% των επιχειρηματιών.

Για τους επιχειρηματίες που οι νέες ασφαλιστικές εισφορές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου ένας στους δύο δήλωσε ότι μειώθηκαν κατά πολύ. Ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη μείωση και αντίστοιχο ποσοστό έκρινε ότι μειώθηκαν κατά λίγο οι ασφαλιστικές του εισφορές.

Η εκτίμηση για τη μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς του ΟΑΕΕ υπολογίστηκε στα 350 €, ενώ με βάση τον ΕΦΚΑ ανήλθε στα 261 €.

Τέλος, ένας στους δύο επιχειρηματίες δήλωσε ότι είχε προβεί σε μετάταξη ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ.
rizopoulospost.com
 
Top