Τα social media χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστικές προσωπικότητες για να προβάλουν τον εαυτό τους, σύμφωνα με νέα στατιστική ανάλυση 62 μελετών, που πραγματοποιήθηκαν σε 13.000 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με τάσεις ναρκισσισμού έχουν περισσότερους φίλους και followers στα social media, κάνουν πιο συχνά status update και βγάζουν πολύ συχνά selfies, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν διαφορετική online συμπεριφορά μεταξύ των δύο βασικών ειδών ναρκισσισμού:
* Ο «μεγαλεπήβολος ναρκισσισμός» (grandiose narcissism) μπορεί να προκύψει όταν από μικρή ηλικία ένα παιδί δέχεται υπερβολικούς επαίνους από τους γονείς και το ευρύτερο περιβάλλον του. Πρόκειται για την πιο “ηχηρή”, εξωστρεφή μορφή ναρκισσισμού που, στον κόσμο του Διαδικτύου, εκδηλώνεται με περισσότερα status updates, με δαπάνη πολύ χρόνου στα social media και συχνά ανεβάσματα selfies.
Αντίθετα, ο «ευάλωτος ναρκισσισμός» (vulnerable narcissism) μπορεί να προκύψει ως μηχανισμός αυτοπροστασίας του ατόμου, σε μια προσπάθεια αποφυγής των αρνητικών συναισθημάτων του και είναι συχνά αποτέλεσμα της κακοποίησης (συναισθηματικής ή ψυχολογικής) κατά την παιδική ηλικία. Oι πάσχοντες από αυτού του είδους τον ναρκισσισμό είχαν μικρότερες έως ελάχιστες πιθανότητες να επιδείξουν αυτήν την εξωστρεφή συμπεριφορά στο Διαδίκτυο.
"Οι ιστορίες που ενδεχομένως έχετε ακούσει για τον μεγαλεπήβολο ναρκισσισμό και την επικράτησή του στα social media ισχύουν σε μεγάλο βαθμό", τόνισε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής ψυχολογίας στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών UGA Franklin, Keith Campbell.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τα social media μπορούν να προκαλέσουν ναρκισσισμό ή το αντίθετο.
stogiatro.gr
 
Top