Περιορισμένο αντίκτυπο αναμένεται να έχει στις τοπικές ασφαλιστικές εταιρίες, ο σεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε την κεντρική Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings. Όπως και στην Ελλάδα, στην Ιταλία ο βαθμός διείσδυσης της ασφάλισης περιουσίας από σεισμούς είναι μικρός.

Όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, οι ασφαλισμένες απώλειες θα κυμανθούν στα 100-200 εκατ. ευρώ. «Η εκτίμηση μας προέρχεται από την χαμηλή πυκνότητα του πληθυσμού και των επιχειρήσεων καθώς και την περιορισμένη ασφαλιστική κάλυψη στην περιοχή», τονίζει ο Fitch. Ειδικότερα, οι ασφαλισμένες απώλειες θα κοστίσουν 40-80 εκατ. ευρώ στις ασφαλιστικές, ενώ οι αντασφαλιστικές αναμένεται να πληρώσουν 60-120 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τη χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση στην σεισμόπληκτη περιοχή, η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ιταλική κυβέρνηση περιόρισε περαιτέρω τον αντίκτυπο της καταστροφής στη βιομηχανία. «Με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ορισμένες απώλειες θα καλυφθούν από το κρατικό ταμείο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, περιορίζοντας τις απώλειες για τις ασφαλιστικές», επισημαίνει ο Fitch.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο φονικός σεισμός αναμένεται να κοστίσει στο ιταλικό κράτος από 90 εκατ. έως 9,85 δισ. ευρώ (1-11 δισ. δολάρια), ο λογαριασμός για τις ασφαλιστικές όμως, θα είναι πολύ χαμηλότερος, καθώς η ασφάλιση περιουσίας και ατυχημάτων δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Swiss Re, που επικαλείται το Bloomberg, το 2014 οι ασφαλιστικές υπηρεσίες στην Ιταλία, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ανήλθαν στο 1,9%, ποσοστό αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με τη Γαλλία (3,3%), τη Γερμανία (3,4%) και την Ολλανδία (8,1%) (στοιχεία PricewaterhouseCoopers).

«Είναι πολύ τραγικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ασφαλισμένοι, παρόλο που ήταν γνωστό ότι αυτή η περιοχή θα μπορούσε να κλονιστεί από ένα σεισμό», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Stefan Schuermann, αναλυτής στην Vontobel Securities AG.

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Ιταλίας, Assicurazioni Generali SpA, και η γερμανική Allianz αναμένουν περιορισμένες απαιτήσεις, καθώς τα περισσότερα σπίτια της πληγείσας περιοχής δεν καλύπτονταν από τους σεισμούς.
 nextdeal.gr
 
Top