Πρόοδος φαίνεται να σημειώνεται στο χρονίζον θέμα της απογραφής φορέων και οργανισμών του Δημοσίου και των απασχολουμένων σε...


 αυτούς δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο 178 φορείς –από τους περίπου 400 που ήταν αρχικά– παραμένουν αδήλωτοι.
Επί του παρόντος ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους «απείθαρχους» οργανισμούς που προβλέπουν αναστολή της χρηματοδότησής τους. Η συνολική χαρτογράφηση του Δημοσίου πάντως, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών επιχειρήσεων, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο έργο, αφενός λόγω των διατάξεων που εξαιρούν τα εν λόγω ΝΠΙΔ από τις γενικές διατάξεις του Δημοσίου και αφετέρου λόγω της προσφυγής στη Δικαιοσύνη κάποιων ΝΠΙΔ, τα οποία βάσει προσωρινών διαταγών που έχουν εκδοθεί δεν είναι υποχρεωμένα να απογράψουν το προσωπικό τους μέχρι να εκδικασθεί η κύρια αγωγή.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, ο κ. Βερναρδάκης γνωστοποίησε ότι μετά τη δεύτερη εγκύκλιο που απέστειλε τον περασμένο Νοέμβριο απογράφηκαν 26 φορείς από τους 204 που εκκρεμούσαν. Ως προς τους 178 που απομένουν «αχαρτογράφητοι», πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρουν στην «Κ» ότι «ως επί το πλείστον πρόκειται για ασήμαντους φορείς που ασχολούνται π.χ. με κληροδοτήματα και οι οποίοι είτε δεν απασχολούν υπαλλήλους είτε αυτοχρηματοδοτούνται». Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, «οι εν λόγω φορείς μπορούν να εντοπιστούν από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών».
Απαντώντας στον κ. Αμυρά, ο κ. Βερναρδάκης διευκρίνισε ότι ως προς τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους «απείθαρχους» φορείς δεν έχει εκδοθεί ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ως προς το ζήτημα των ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνται από το κράτος, παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει μόλις τρία υπουργεία.
Ο κ. Βερναρδάκης παραδέχθηκε ότι η πλήρης χαρτογράφηση του Δημοσίου παρουσιάζει δυσκολίες, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα ΝΠΙΔ (π.χ., Εστία Ναυτικών) εξαιρούνται από τις γενικές διατάξεις και κάποια άλλα δεν υποχρεούνται σε απογραφή βάσει προσωρινών διαταγών δικαστηρίων.

 
Top