Από την Ταξικη στην… Τοξικη ανάλυση!

Σε «βροχή» ερωτήσεων των βουλευτών απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Απορίες είχε έως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ είχε προηγηθεί ενημέρωση από τον Γιώργο Σταθάκη. «Είναι από τις ρυθμίσεις για τις οποίες δεν νιώθω ενοχές», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και το φάρμακο η κυβέρνηση έκανε τις λιγότερες δυνατές παραχωρήσεις.

Για άλλες, πάντως, ρυθμίσεις παραδέχθηκε πως …ίσως έχει ενοχές. 

Ισοδύναμα έως 560 εκατ. € για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην Παιδεία 

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα καλύπτεται το 80% των δανειοληπτών, αν στο 60 % αυτών που εντάσσονται στη ρύθμιση, με βάση τις δύο κατηγορίες (με ατομικό εισόδημα για τον άγαμο ως 8180 ευρώ ή ως 13906 ευρώ αντίστοιχα) προστεθούν όσοι θα καλυφθούν από τις «ουρές» της διάταξης και τη συνδρομή του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. «Αυτός που με εισόδημα 1200 ευρώ, αγόρασε ένα οίκημα 180 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή για λόγους νεοπλουτισμού, ίσως είναι προτιμότερο να μένει στο Περιστέρι. Δεν μπορούμε να καλύψουμε και αυτόν», φέρεται να είπε, θέλοντας να δείξει πως η πλειονότητα των δανειοληπτών που έχουν χάσει τα εισοδήματά τους, θα καλυφθούν. Με τα πρώτα 100 εκατομμύρια ευρώ, άλλωστε, που θα μπουν στο σχετικό ταμείο, θα καλυφθούν απολύτως άνεργοι και άστεγοι.


Πέρα από τις ενστάσεις των βουλευτών για έναν ακόμα επώδυνο συμβιβασμό, αφού πριν υπήρχε οριζόντια κάλυψη για τους δανειολήπτες, ενώ τώρα μπαίνουν κριτήρια, δεκάδες ήταν τα ερωτήματα και οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών.

Μέχρι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ρώτησε πώς ακριβώς θα γίνεται το «κούρεμα» του δανείου, για να πάρει την απάντηση ότι εφόσον κάποιος προσφύγει στο Δικαστήριο, η τελική αξία και η δόση του δανείου του θα υπολογιστεί με βάση την εμπορική του αξία σήμερα, την οποία θα ορίσει ο εκτιμητής του δικαστηρίου.

Κόντρα και με τον Αποστόλου Γκρίνια υπήρξε και για τη νέα επιβάρυνση στα κρασιά, ως αντιστάθμισμα στο 23% στην ιδιωτική Εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου μπήκε «φουρκισμένος» στην αίθουσα, έχοντας εισπράξει την μήνιν των οινοπαραγωγών. Έθεσε θέμα μη επιβάρυνσης στα κρασιά, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εγχώριο προϊόν, η παραγωγή του οποίου θα πληγεί. Κατόπιν τούτου, φαίνεται ότι στις ακριβές εμφυαλώσεις που στοιχίζουν για παράδειγμα 5 ευρώ το μπουκάλι και θα πάνε 5,30 δεν υπάρχει πρόβλημα. Στις φθηνότερες όμως, που στοιχίζουν π.χ. 1,20 ευρώ και θα πάει στα 1,50 ευρώ, και άρα η επιβάρυνση είναι μεγάλη, θα υπάρξουν αλλαγές.

Ειδικά στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν ως αύριο που το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια. Μεταξύ αυτών, τα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά δάνεια, αλλά και το θέμα ρευστοποίησης που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μην γίνεται ώστε να μην καταλήξουν κόκκινα δάνεια σε hedge funds.

papaioannou-giannis.net
 
Top