Αυξανονται τα κρούσματα της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης παγκοσμίως και σύμφωνα με μελέτες περίπου 10-20% του γενικού πληθυσμού βιώνει τα συμπτώματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ένα 5%  υποφέρει καθημερινά.

Σύμφωνα με το Iatronea.gr,στην Ελλάδα εκτιμάται πως 4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής  νόσου και σύμφωνα με τους ειδικούς οι παράγοντες για την αύξηση  της ΓΟΠΝ είναι η γήρανση του πληθυσμού (είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας), οι κακές διατροφικές συνήθειες(όπως η γρήγορη κατάποση  ή η κατανάλωση πικάντικων ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα), το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικού Συστήματος, τόνισε ότι μία από τις βασικές προκλήσεις στην υγεία του πεπτικού παγκοσμίως σήμερα είναι η έλλειψη κατανόησης  των αιτιών που σχετίζονται με τις παθήσεις του και αφορούν τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και το ευρύ κοινό.

«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι καλύτερα τι προκαλεί και τι ενεργοποιεί τα προβλήματα υγείας του πεπτικού και να προσφέρουμε στους ανθρώπους τη σωστή ενημέρωση  ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα συμπτώματά τους».

Η επίδραση της ΓΟΠΝ δεν περιορίζεται στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει καθημερινά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούσαν στην επίδραση της  ΓΟΠΝ στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο, τουλάχιστον €55/εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με ΓΟΠΝ.
 
Top