Την έκτη θέση κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου στον κόσμο. Με ποσοστό 59%, το οποίο είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι (42%), αλλά και το υψηλότερο στη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα.

«Αρνητική πρωτιά» κατέχει η Ιαπωνία (83%), συμφωνα με την Ημερισία, και ακολουθούν το Περού (68%), το Χονγκ Κονγκ (65%), η Βραζιλία (61%) και η Ρουμανία (61%).
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια διεθνή έρευνα της Manpower Group προκειμένου να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντου στις παγκόσμιες αγορές εργασίας
Κάλυψη θέσεων
Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για όγδοη συνεχή χρονιά με αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι 6 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας με αρνητικό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Οι πλέον «δυσεύρετοι» στην αγορά εργασίας είναι οι «επαγγελματίες πωλητές», τα «υψηλόβαθμα στελέχη» και οι «εξειδικευμένοι τεχνίτες».
Στο τοπ - 10 των ειδικοτήτων με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα περιλαμβάνονται, ακόμη, οι μηχανικοί, το προσωπικό για λογιστήρια και οι εργάτες.

Δεξιότητες
Όσο κι αν το γεγονός αυτό μοιάζει παράδοξο εάν αναλογιστούμε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας, υπάρχει εξήγηση: «Δεν είναι μόνο γιατί παρουσιάζεται έλλειψη αντίστοιχων στελεχών στην ελληνική αγορά, αλλά και διότι τα στελέχη που δηλώνουν διαθέσιμα, δεν διαθέτουν τις δεξιότητες εκείνες που θα πείσουν τους εργοδότες ότι είναι ικανά να αντεπεξέλθουν, στο σημερινό, πολύ πιο ανταγωνιστικό και πολυεπίπεδο εργασιακό περιβάλλον», τονίζει η Δρ Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ως κυριότεροι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας καταγράφονται οι ακόλουθοι: έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (40%), τεχνικών δεξιοτήτων (31%), παραγόντων που σχετίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον (21%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (18%) και διαθέσιμων υποψηφίων (16%).
Οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις από τη μη κάλυψη των θέσεων με το κατάλληλο προσωπικό είναι αξιοσημείωτες: μειωμένη παραγωγικότητα (65%), μειωμένη ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες των πελατών (60%), αλλά και μειωμένη δημιουργικότητα και καινοτομία (59%).
Παρόλα αυτά, ωστόσο, ο 1 στους 5 εργοδότες στην Ελλάδα δεν έχει χαράξει στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.
 
Top