Στο φουλ τις μηχανές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου βάζει η Νέα Δημοκρατία, με στόχο ως τα μέσα Ιανουαρίου να έχουν κλείσει οι υποψηφιότητες για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει ήδη οι πρώτες λίστες με υποψηφίους από όλη τη χώρα, καθώς η σχετική προεργασία έχει γίνει από τα στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού.

Η Επιτροπή Αυτοδιοικητικών Εκλογών της ΝΔ, στην οποία συμμετέχουν οι Ανδρέας Παπαμιμίκος, Κώστας Ζωντανός, Μανώλης Αγγελάκας, Λευτέρης Ζαγορίτης και Μενέλαος Δασκαλάκης έχουν κλείσει σχεδόν, τη γαλάζια λίστα, για την οποία τον τελικό λόγο θα τον έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που άλλωστε θα αποφασίσει και ποιοι θα είναι υποψήφιοι με τη στήριξη της ΝΔ, στους κρίσιμους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η επιλογή των υποψηφίων της ΝΔ, γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στη Λεωφόρο Συγγρού γνωρίζουν ότι οι πολίτες στις τοπικές κοινωνίες, δεν έχουν και την καλύτερη άποψη για πρώην υπουργούς και βουλευτές και αναζητούν υποψηφίους, οι οποίοι είναι γνωστοί για την επιτυχημένη επαγγελματική τους πορεία και μπορούν να δώσουν με αξιώσεις την εκλογική μάχη.

Αυτό άλλωστε, κατεγράφη και στις δημοσκοπήσεις που έγιναν σε όλες τις περιοχές της χώρας, τα αποτελέσματα των οποίων ανέλυσαν οι επιτελείς της ΝΔ, προκειμένου να γίνει ο σχεδιασμός για τις γαλάζιες λίστες.

Για τους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες, στόχος είναι να βγουν μπροστά στελέχη του κόμματος με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Σε πολλές περιοχές, οι μετρήσεις έδειξαν ότι ακόμη και δύο υποψήφιοι προσκείμενοι στη ΝΔ, μπορούν να κερδίσουν τη μάχη και για αυτό στις λίστες υπάρχουν ως εναλλακτικές δυο ονόματα.

Ωστόσο χρίσμα με την κλασική έννοια δεν πρόκειται να λάβει κάποιος υποψήφιος, συμμαχίες σε επίπεδο μικρών Δήμων αναμένεται να γίνουν, ενώ δεν θα υπάρξει συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ.
Το στοίχημα της ΝΔ στους Δήμους

Ο Δήμος της Αθήνας θα είναι το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ, καθώς η πολιτική σημειολογία του αποτελέσματος είναι μεγάλη. Μέχρι στιγμής ο μόνος που έχει εκφράσει ανοικτά την επιθυμία του να είναι υποψήφιος, είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, έχουν ακουστεί οι Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόσφατα συζητήθηκε και το όνομα του Γιάννη Μιχελάκη, καθώς ερμηνεύτηκε ως ενδιαφέρον για το Δήμο της Αθήνας, η αντιπαράθεση που άνοιξε μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του Γιώργου Καμίνη, με αφορμή την αποστολή από τον πρώτο, στον εισαγγελέα, καταγγελιών για τη Διεύθυνση Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων.

Για το Δήμο του Πειραιά πάντως, φαίνεται ότι θα κλείσει το ζήτημα, καθώς θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Βασίλης Μιχαλολιάκος. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει όμως, για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Το γαλάζιο χρίσμα διεκδικούν ο Κώστας Γκιουλέκας που στην προηγούμενη αναμέτρηση είχε χάσει από τον Γιάννη Μπουτάρη, ο Γιάννης Ιωαννίδης, που είχε σχετική συζήτηση προ ημερών στο καφενείο της Βουλής με τον πρωθυπουργό, χωρίς να υπάρξει κάποια δέσμευση και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Σίμος Σιμόπουλος.

Πιο πιθανή υποψηφιότητα ωστόσο θεωρείται ο Σταύρος Καλαφάτης, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Γιάννη Μπουτάρη και να κερδίσει το Δήμο. Σε περίπτωση όμως που δεν προχωρήσει το σενάριο αυτό, υποψήφιος μπορεί να είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος όμως θα πρέπει να εγκαταλείψει την Περιφέρεια.

Στη Γλυφάδα την υποψηφιότητα θα διεκδικήσει ο νυν ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου, που δημοσιοποίησε την πρόθεσή του πριν δύο εβδομάδες σε σχετική εκδήλωση παρουσία υπουργών, βουλευτών και εκατοντάδων στελεχών της ΝΔ. Ενδιαφέρον για να είναι ξανά υποψήφιοι, έχουν εκφράσει, ο Γιώργος Πατούλης στο Μαρούσι και ο Ανδρέας Παχατουρίδης στο Περιστέρι, ενώ στην Κηφισιά δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα ο Νίκος Χιωτάκης, καθώς εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για την Περιφέρεια Αττικής. Τη θέση του κ. Χιωτάκη στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο φέρονται να διεκδικούν ο νυν πρόεδρος της ΥΠΑ Δημήτρης Κούκης και ο πρώην βουλευτής Σπυρίδων – Παναγιώτης (Σπήλιος) Λιβανός.

Στα Ιωάννινα υποψήφιος για το Δήμο θα είναι ο Νίκος Γκόντας, στην Πάτρα ο Κώστας Χριστόπουλος, στην Αλεξανδρούπολη ο νυν δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης και στη Λαμία ο επίσης σημερινός δήμαρχος Γιώργος Κοτρωνιάς.
Η μάχη στις Περιφέρειες

Η μόνη εκκρεμότητα στις Περιφέρειες για τη ΝΔ, αφορά την Αττική, όπου υπάρχουν έντονες ενστάσεις για τον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και ως εκ τούτου αναζητείται νέος υποψήφιος. Στις υπόλοιπες Περιφέρειες αναμένεται να στηριχθούν εκ νέου περιφερειάρχες που θεωρούνται ότι έχουν πετύχει στο έργο τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συγγρού αναμένεται να στηρίξει ξανά, τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την Κεντρική Μακεδονία, τον Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, τον Αλέκο Καχριμάνη στην Ήπειρο, τον Γιώργο Δακή στη Δυτική Μακεδονία και τον Σπύρο Σπύρου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Για τη Στερεά Ελλάδα, έχει συζητηθεί το όνομα του νυν δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, ενώ υποψήφιος για τον ίδιο θώκο, θέλει να είναι και ο Θανάσης Γιαννόπουλος. Πρόβλημα υπάρχει στην Πελοπόννησο με τον Πέτρο Τατούλη, με το όνομα του νυν Δημάρχου Χαϊδαρίου, Δημήτρη Μαραβέλια να προτείνεται για τη θέση. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Γιώργος Παυλίδης, ενώ δεν έχει κλείσει η υποψηφιότητα για τη Δυτική Ελλάδα, καθώς ο Γιώργος Παπαναστασίου έχει συζητηθεί και για τον δήμο Αγρινίου.

Στο Νότιο Αιγαίο, ως πιθανότερος υποψήφιος εμφανίζεται ο πρώην βουλευτής Γιάννης Παππάς, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο το χρίσμα θα λάβει είτε ο βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής, είτε η γ.γ. της διευρυμένης Περιφέρειας Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου. Για την Κρήτη τέλος, συζητείται ένας μη κρητικός, ο πρώην περιφερειάρχης Σεραφείμ Τσόκας.


http://newpost.gr
 
Top