Βρέθηκε στην Κύπρο ο κουμπαράς του συνδικαλιστή

Βρέθηκε στην Κύπρο ο κουμπαράς του συνδικαλιστή

Νέα ευρήματα... υψηλής τάσης, σε λογαριασμούς οffshore στην Κύπρο, «φορτίζουν» το ήδη βαρύ κατηγορητήριο για τον συνδικαλιστή της ΔΕΗ Ρίζο Ρίζο.

Εκτός από τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απάτη, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, που αντιμετωπίζει και επισύρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη, ο κ. Ρίζος είναι πια κατηγορούμενος και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς βρέθηκαν 750.547,84 ευρώ.


Στην ίδια υπόθεση φέρονται εμπλεκόμενες και οι δύο κόρες του, Χριστιάνα και Ιωάννα, που εμφανίζονται ως συμμέτοχοι της υπεράκτιας εταιρείας.
Τα αδικήματα σε βάρος του συνδικαλιστή της ΔΕΗ αφορούσαν μέχρι τώρα τις «χορηγίες» της επιχείρησης προς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό, την πολυτελή φιλοξενία ξένων συναδέλφων τους και άλλα, που φέρονται ότι ζημίωσαν την επιχείρηση με το ποσόν του 1.160.470,40.

Βρέθηκε στην Κύπρο ο κουμπαράς του συνδικαλιστή

Στην ίδια δικογραφία, που εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών, είναι επίσης κατηγορούμενοι μέλη διοικήσεων της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, αλλά και στελέχη του Οργανισμού Κοινωνικών Εκδηλώσεων (ΟΚΔΕ) της επιχείρησης, που φέρονται να έχουν υπογράψει τις συγκεκριμένες αποφάσεις την επίμαχη περίοδο (δεκαετία 1999 ? 2010).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αποκαλύφτηκε, έπειτα από έρευνες της Αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος (ξέπλυμα) και του προέδρου της, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, ο άγνωστος... κουμπαράς του συνδικαλιστικού στελέχους της ΓΕΝΟΠ με 750.547,84, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η εναντίον του ποινική δίωξη.

Βρέθηκε στην Κύπρο ο κουμπαράς του συνδικαλιστή


Πρόκειται για «μαύρο χρήμα» που αποκαλύφτηκε στην Κύπρο, σε δύο λογαριασμούς offshore εταιρείας, που ανήκουν στον συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ και στις δύο κόρες του, τη Χριστιάνα, που αντιμετώπιζε κατηγορίες στην ίδια υπόθεση, και στην Ιωάννα, δικηγόρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος της Αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα κατατεθειμένα στους παραπάνω λογαριασμούς ποσά αποτελούν τμήμα του προαναφερθέντος εγκληματικού προϊόντος απάτης, ύψους 1.160.470,40 ευρώ», δηλαδή των χρημάτων με τα οποία ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο από τις «χορηγίες» της ΔΕΗ προς τους συνδικαλιστές.

Προκειμένου μάλιστα να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα επιστρέψουν με κάποιον τρόπο στα δημόσια ταμεία, με ενέργειες του προέδρου της Αρχής κ. Νικολούδη, και όπως ορίζει ο νόμος, δεσμεύτηκαν τέσσερα πολυτελή ακίνητα της οικογένειας Ρίζου, σε περιοχές-φιλέτα της Αθήνας, η αξία των οποίων αντιστοιχεί σε τμήμα του «εγκληματικού προϊόντος».


Πάρτι εκατομμυρίων
Τα ευρήματα της Αρχής, που έκανε φύλλο και φτερό λογαριασμούς αλλά και περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Ρίζου, είναι ενισχυτικά της ήδη πλούσιας δικογραφίας, που αφορά τη ζημιά, την οποία υπέστη η ΔΕΗ από το... πάρτι εκατομυρίων ευρώ (τη δεκαετία 1999 - 2010), στο οποίο μετείχαν -σύμφωνα με τις κατηγορίες- πρώην στελέχη της επιχείρησης, που φέρονται να έχουν υπογράψει τις συγκεκριμένες αποφάσεις την επίμαχη περίοδο, αλλά και εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ, όπως και του Οργανισμού Εκδηλώσεων της Επιχείρησης, μέσω της χρηματοδότησης υπερτιμολογημένων εκδηλώσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολλές από τις οποίες αν και πληρώθηκαν, είτε δεν έγιναν ποτέ είτε δεν ολοκληρώθηκαν...

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα του κ. Νικολούδη εμπλέκονται ο πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος και οι δύο κόρες του, Χριστιάνα και Ιωάννα. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της Αρχής, «τα νόμιμα εισοδήματά τους κατά τα τελευταία έτη, μόλις καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσής τους».

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται ακόμη ότι «ενδεικτικά για το έτος 2013 έχουν δηλώσει εισόδημα ο πρώτος 30.356 ευρώ, η δεύτερη 5.160 ευρώ και η τρίτη 4.700 ευρώ», όπως προκύπτει από τα συνημμένα αντίγραφα των φορολογικών τους δηλώσεων.


Οπως προκύπτει επίσης από τα στοιχεία του πορίσματος της Αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι έρευνες του προέδρου της, Παναγιώτη Νικολούδη, έβγαλαν «λαβράκι», όταν εντόπισαν την offshore εταιρεία «ARCELOR LTD», με χώρα εγγραφής το Μπελίζ, αριθμό εγγραφής 101.605 και επαγγελματική διεύθυνση τη λεωφόρο Κένεντυ 12 στη Λευκωσία της Κύπρου.

Δικαιούχοι και μέτοχοι της παραπάνω εταιρείας εμφανίζονταν οι Ρίζος Ρίζος, Χριστιάνα Ρίζου και Ιωάννα Ρίζου.

Τα ευρήματα σε δύο λογαριασμούς της offshore ήταν αρκούντως αποκαλυπτικά, καθώς:
«Στον υπ' αριθμόν 001- ...... λογαριασμό γραμματίου (time deposit account), που τηρεί η παραπάνω εταιρεία στην κυπριακή τράπεζα EUROBANK CYPRUS LTD βρέθηκαν κατατεθειμένα 650.547,84 ευρώ. Ο λογαριασμός ανοίχτηκε στις 23/1/2013 και η ημερομηνία λήξης αυτού έχει οριστεί την 23/1/2014.

Στον υπ' αριθμόν 001 - ... ιδίου τύπου λογαριασμό, της ίδιας παραπάνω εταιρείας, στην ίδια τράπεζα βρέθηκαν κατατεθειμένα 100.000,00 ευρώ. Ο λαγαριασμός ανοίχτηκε στις 22/2/2013 και ημερονηνία λήξης έχει οριστεί την 24/2/2014».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα κατατεθέντα στους παραπάνω λογαριασμούς ποσά αποτελούν τμήμα του προαναφερθέντος εγκληματικού προϊόντος απάτης, ύψους 1.160.470,40 ευρώ».

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αρχή ξεπλύματος καταλήγει ότι: «Yπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των τριών προαναφερθέντων προσώπων, για το έγκλημα της νομιμοποίησης του παραπάνω εγκληματικού προϊόντος, το οποίο απέκρυψαν και ειδικότερα του κατατεθειμένου στους προαναφερθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς τμήματος, το οποίο διεχέτευσαν μέσω του τραπεζικού συστήματος και απέκρυψαν πίσω από την ανωνυμία της offshore εταιρείας και το τραπεζικό απόρρητο, με σκοπό πάντοτε να συγκαλύψουν την αληθή προέλευσή του?.

Δέσμευση περιουσίας
Σε άλλο σημείο αναφέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- για τα ακίνητα της οικογένειας Ρίζου, που δέσμευσε η Αρχή: «Eπειδή το εντοπισθέν τμήμα του εγκληματικού προϊόντος, του οποίου επιδιώκεται η νομιμοποίηση, δεν είναι δυνατόν να δεσμευτεί από εμάς στην αλλοδαπή τράπεζα, θα πρέπει να δεσμευτεί, κατ΄εφαρμογή του άρθρου 46 του Ν. 3691/2008, αντίστοιχης αξίας νόμιμη περιουσία και υπάρχει προς τούτο κατεπείγουσα ανάγκη. Τέτοια περιουσία αποτελούν τα εξής ακίνητα, η αξία των οποίων αντιστοιχεί σε τμήμα εγκληματικού προϊόντος.

α. Διαμέρισμα 3ου ορόφου επιφανείας 290,50 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 189,49 τ.μ. στη Βούλα Αττικης, στην οδό... και ανήκει στον Ρίζο Ρίζο.

β. Διαμέρισμα 3ου ορόφου, επιφανείας 119,08 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 15 τ.μ., στον Δήμο Ζωγράφου, στην οδό... και ανήκει στη Χριστιάνα Ρίζου.

γ. Διαμέρισμα 4ου ορόφου επιφανείας 25,24 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 15 τ.μ., στον Δήμο Ζωγράφου, στην οδό... και ανήκει κατά 100% στη Χριστιάνα Ρίζου.
δ. Διαμέρισμα 2ου ορόφου, επιφανείας 126,70 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 5 τ.μ., που βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων, επί της οδού... και ανήκει κατά 100% στην Ιωάννα Ρίζου.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr



ΕΙΧΕ «ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ» ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Ο τεχνικός που τον έλεγαν «διευθύνοντα»
Ακόμη και την ιδιότητα του «διευθύνοντος συμβούλου» στη ΔΕΗ είχαν προσδώσει στον επί 23 συναπτά έτη συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ Ρίζο Ρίζο, τον επί 18 χρόνια γενικό ή οργανωτικό γραμματέα του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας.

Στη ΔΕΗ προσλήφθηκε το 1972 σε ηλικία 19 χρονών. Η ειδικότητά του είναι τεχνικός και μπήκε στην εταιρεία πριν υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, ως μαθητευόμενος. Μετά την απόλυσή του επέστρεψε στην επαγγελματική του θέση. Ο 60χρονος, σήμερα, Ρίζος Ρίζος θα μπορούσε να έχει βγει στη σύνταξη εδώ και έξι χρόνια, ωστόσο, εκείνος παραμένει στην εταιρεία και επιμένει να συνδικαλίζεται.

Μολονότι δραστήριος, στο ευρύ κοινό δεν ήταν ιδιαιτέρως γνωστός, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο της «ΓΕΝΟΠ TOURS», το οποίο είχε αποκαλύψει το «Εθνος» τον Απρίλιο του 2012. Ηταν κεντρικό πρόσωπο στις οικονομικές ατασθαλίες που είχαν διαπιστωθεί στη ΓΕΝΟΠ. Στον ΟΚΔΕ ήταν ταμίας. Στο πόρισμα που δημοσιοποίησε τότε το «Εθνος», ο γενικός επιθεωρητής κ. Ρακιντζής βρήκε να έχουν ανατεθεί στις δύο κόρες του δουλειές χιλιάδων ευρώ - στη μία ως ιδιοκτήτρια εταιρείας η διοργάνωση συνεδρίου της Ομοσπονδίας, και στη δεύτερη ως δικηγόρο η εκπόνηση μελέτης. Μάλιστα το πόρισμα, βάσει του οποίου ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών και διοικήσεων της ΔΕΗ, γίνεται λόγος για έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Να σημειωθεί ότι στους κόλπους της επιχείρησης, ο Ρίζος Ρίζος θεωρούταν ανέκαθεν ισχυρή προσωπικότητα. Τον σέβονταν, «ο λόγος του μέτραγε», λένε χαρακτηριστικά παλιοί συνάδελφοι, γνώριζε πράγματα και καταστάσεις. Διέθετε τον απαιτούμενο «τσαμπουκά» για να είναι... ΓΕΝΟΠίτης, δηλαδή να κατεβάζει διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος στις απεργίες της Ομοσπονδίας, να μπουκάρει... στα γραφεία των υπουργών και των προέδρων της ΔΕΗ διακόπτοντας συνεδριάσεις και συσκέψεις, να «κινεί τα νήματα» στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. «Ο έκτος όροφος στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ στην οδό Στουρνάρη ήταν το στρατηγείο του», λένε χαρακτηριστικά στη ΔΕΗ.
Συνδικαλιστικά, ο Ρίζος Ρίζος κάνει το ξεκίνημά του το 1990. Πολιτικά εντάσσεται στον χώρο της Αριστεράς. Στηριζόταν στη ΓΕΝΟΠ από τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις αρχές του 2011, οπότε διαγράφηκε από το κόμμα.

Τότε ο ίδιος ανακοίνωσε και την παύση της ιδιότητάς του ως οργανωτικού γραμματέα. Είχαν αρχίσει να βγαίνουν καταγγελίες για την εκτός συνδικαλισμού δράση του. Αυτές τον έφεραν ως συμμετέχοντα σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και ενεργειακών υπηρεσιών, την ENCOM (ανήκε σε μία από τις δύο κόρες του), σε κτηματομεσιτική εταιρεία, η οποία μάλιστα «χτύπαγε» σπίτια σε πλειστηριασμούς και πιο παλιά γύρω στο 1990 σε διαφημιστική εταιρεία. Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις καταγγελίες.


Δίπλα στον Ν. Φωτόπουλο
Ως γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, το 2007 στήριξε τον πάλαι ποτέ ισχυρό συνδικαλιστή Νίκο Φωτόπουλο στην πρώτη εκλογή του ως προέδρου της Ομοσπονδίας. Ο ίδιος, παρά τη σε βάρος του άσκηση ποινική δίωξης για το «πάρτι» των επιδοτήσεων προς τη ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ την περίοδο 2008-2010, συνέχισε να συνδικαλίζεται.

Στις τελευταίες εκλογές της ΓΕΝΟΠ τον Οκτώβριο του 2012, κατέβηκε πάλι με την παράταξη ΣΑΔ, κέρδισε δύο έδρες και στήριξε τον Νίκο Φωτόπουλο για να βγει πρόεδρος. Τον Απρίλιο του 2013 ο Ρίζος Ρίζος μαζί με τον Ν. Φωτόπουλο με ενιαία παράταξη (ΕΑΜΕ) διεκδίκησαν και κέρδισαν τη συμμετοχή του τελευταίου στο ΔΣ της ΔΕΗ. Σήμερα, ο Ρίζος Ρίζος είναι απλό μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ.

Ο πρώην γραμματέας της ΓΕΝΟΠ παραμένει στη ΔΕΗ, παρ' ότι έχει πιάσει το όριο συνταξιοδότησης. Το παράλογο, όμως, όπως αφήνει να εννοηθεί και σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» Γ. Αδαμίδης είναι πως η διοίκηση της ΔΕΗ θα μπορούσε να προχωρήσει σε «καταγγελία των συμβάσεων όλων όσοι έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και υπερέβησαν το όριο ηλικίας της κατηγορίας τους αποδεικνύοντας εμπράκτως και τη δική σας (σ.σ. αναφέρεται στον πρόεδρο της ΔΕΗ) πρόθεση για ανανέωση της επιχείρησης η οποία και αποτελεί βασική αναγκαιότητα».

Κι αυτό, όπως ο ίδιος εξηγεί, καθώς για την παραμονή στην υπηρεσία «δεν συντρέχουν εξαιρετικοί υπηρεσιακοί λόγοι. Πρόκειται για τα λεγόμενα -ψυγεία- και όσους έχουν συνδικαλιστική ιδιότητα».


 ethnos
 
Top