Σε εφαρμογή από σήμερα δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ για πλήρη απασχόληση. Πρόκειται για το ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε 2.000 ανέργους ηλικίας έως 35 ετών και άλλο ένα για 4.000 άνεργους έως 29 ετών

Άνοιξαν από την Δευτέρα δύο εφαρμογές στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Δ. www.oaed.gr, για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για δυο νέα προγράμματα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία» που απευθύνεται σε 2.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 35 ετών και το πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών», που απευθύνεται σε 4.000 ανέργους.

Το Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα Νέων με έμφαση στην Καινοτομία» έχει στόχο την προώθηση ανέργων νέων έως 35 ετών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με έμφαση στην καινοτομία.

Ο αριθμός των ωφελούμενων νέων ανέργων μπορεί να φτάσει έως τα 2.000 άτομα και το ποσό της επιχορήγησης τα 10.000 ευρώ. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής προτάσεων στον ΟΑΕΔ, που θα αξιολογούνται με βάση την καινοτομία. Για τις προτάσεις που θα εγκριθούν, θα πρέπει εντός 12 μηνών και σε τρεις δόσεις να καταβληθεί σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία το παραπάνω ποσό.

Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται 11 Περιφέρειες της Χώρας. Η κατανομή του έργου σε περιφερειακό επίπεδο ορίζεται ως εξής:

• 'Αξονας Προτεραιότητας 7 στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος,

• 'Αξονας Προτεραιότητας 8 στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία, που υπάγεται στο Πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000 ευρώ και θα καταβληθεί σε 3 δόσεις. Οι λεπτομέρειες και οι όροι υλοποίησης του Προγράμματος περιλαμβάνονται στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση που έχει αναρτηθεί στον ειδικό διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υπαγωγή στο πρόγραμμα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (oaed.gr) από 30/12/2013.

Αντίστοιχα, σκοπός του προγράμματος «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέου έως 29 ετών», είναι η δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εξαρτημένης και πλήρους απασχόλησης από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι νέοι μέχρι 29 ετών που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα της «Επιταγής Εισόδου στην αγορά εργασίας», ενώ ωφελούνται και όσοι έχουν ήδη προσληφθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση.

Οι δικαιούχες επιχειρήσεις επιχορηγούνται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ωφελούμενων, κάτω των 25 ετών, ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Επίσης, η επιχορήγηση για κάθε ημέρα απασχόλησης ωφελούμενων, άνω των 25 ετών, ανέρχεται στα 18 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα.

Τα ποσά επιχορήγησης καλύπτουν τμήμα του μισθολογικού κόστους και η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 6 μήνες.



Σήμερα, επίσης, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις που προσέλαβαν ανέργους από τα προγράμματα «επιταγής εισόδου για νέους ανέργους έως 29 ετών» και επιθυμούν να τους διατηρήσουν στη θέση τους για άλλους έξι μήνες. Ο ΟΑΕΔ επιδοτεί τη θέση εργασίας με 15 ευρώ την ημέρα για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών και με 18 ευρώ ημερησίως για ωφελούμενους άνω των 25 ετών.

 
Top