Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επιτίθεται με εξοντωτικά μέτρα έναντι όσων έχουν βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής. Όχι γιατί έφταιξαν ή ήταν άφρονες, αλλά γιατί ...
βρέθηκαν θύματα. 
Θύματα φορολογικής θύελλας, όπως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που φορολογήθηκαν με ψεύτικες και παράνομες «αντικειμενικές» αξίες. Θύματα κατάρρευσης εισοδημάτων, όπως πολλοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που δεν έχουν να πληρώσουν εξωπραγματικές για τα σημερινά δεδομένα ασφαλιστικές εισφορές. Θύματα τέλος του κράτους-κακοπληρωτή, όπως πολλοί υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που καθυστερούν τις δόσεις των δανείων τους γιατί οι εργοδότες τους δεν τους πληρώνουν, αφού δεν πληρώνονται κι αυτοί από το κράτος μπαταχτσή. Τι συμβαίνει όμως με τα χρέη των δύο κομμάτων που κυβερνούν και απειλούν τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις για μερικές χιλιάδες ευρώ;

Επειδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για τα χρέη όλων, εκτός από τα δικά τους, ας θυμίσουμε μερικά γεγονότα.

Πόσα χρωστούν τα κόμματα;

Οι τελευταίοι ισολογισμοί της ΝΔ, στις αρχές του 2013 έδειχναν 145 εκ. ευρώ χρέη για τη ΝΔ και ένα λίγο μικρότερο ποσό για το ΠΑΣΟΚ. Άθροισμα άνω των 270 εκ. ευρώ. Τι έχει συμβεί ενδιαμέσως δεν γνωρίζουμε. Ο θεωρητικώς ελέγχων –η Τράπεζα της Ελλάδος- αποκρύπτει τα σχετικά στοιχεία από τη Βουλή επικαλούμενη νομοθεσία περί του απορρήτου.

Τι τόκους πληρώνουν;

Το 2012 πλήρωναν στην Αγροτική, που ήταν τότε ο κύριος δανειστής, τόκους με επιτόκιο άνω του 8%. Αν το επιτόκιο δεν έχει αλλάξει (και ήταν ήδη ακραία ευνοϊκό με τραπεζικά κριτήρια), οι τόκοι ξεπερνούν τα 22 εκ. ευρώ το χρόνο. Κατά πόσο και με τι έσοδα εξυπηρετούνται δεν είναι σαφές. Κι επειδή στην Ελλάδα υπάρχει αδιαφάνεια ρωτήσαμε από κοινού με την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιμένουμε απάντηση. 

Πότε πήραν τα δάνεια;

Είναι ιστορία δεκαετιών. Οι πλουσιοπάροχες όμως κρατικές επιχορηγήσεις επέτρεπαν την εξυπηρέτησή τους και θα έπρεπε να έχουν προ πολλού αποπληρωθεί. Αντί για αυτό όμως προστέθηκαν και νέα δάνεια στη διάρκεια της κρίσης, μέχρι τουλάχιστον και το 2012. Η ΝΔ ειδικά αύξησε το δανεισμό της κατά 15 εκ. το 2012.

Με τι εγγυήσεις δόθηκαν, μπορούν να αποπληρωθούν;

Η μοναδική εγγύηση ήταν οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις από το κράτος. Τα δύο κόμματα προεξοφλούσαν την ψήφο των πολιτών και χρησιμοποιούσαν την οικονομική ισχύ που προσέφεραν τα δάνεια για να την «αγοράσουν». Ό,τι ποσοστά κι αν φέρουν όμως τα δάνεια είναι πλέον τόσο μεγάλα που αποκλείεται να αποπληρωθούν. Η κρατική επιχορήγηση και στα δύο κόμματα δεν καλύπτει σήμερα ούτε τους μισούς τόκους. Για το κεφάλαιο ας μην μιλάμε.

Πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα;

Tα κόμματα και οι αρχηγοί είχαν πλήρη ελευθερία για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων αυτών. Μέρος τους σπαταλήθηκε σε πελατειακές εξυπηρετήσεις εντός των κομμάτων και μέρος τους για εξασφάλιση ψήφων. Η ΝΔ ακόμα και το 2012 πλήρωνε με τα χρήματα αυτά για μεταφορά οπαδών της.

Πλήρωναν κανονικά τα χρέη τους τα κόμματα;

Όχι, με τροπολογία που ψήφισαν στις παραμονές των πρώτων εκλογών του 2012 η τελευταία δόση του 2011 και οι δύο δόσεις του 2012 της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, θεωρήθηκαν ανεκχώρητες και ακατάσχετες. Έτσι χρηματοδοτήθηκε η εκλογική εκστρατεία των δύο κομμάτων του Μαΐου του 2012, παρόλο που με τον τρόπο αυτό, εκτός της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, αυξανόταν ισόποσα και το ποσό που στη συνέχεια θα κινδύνευε να μείνει απλήρωτο.

Αν τα κόμματα δεν πληρώσουν ποιος θα την «πατήσει»;

Κατά 90% ο «συνήθης ύποπτος», που δεν είναι άλλος από τον φορολογούμενο. Μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυτές είναι κατά περίπου 90% κρατικές. Οπότε η σχετική ζημιά θα μετατραπεί σε απώλεια κεφαλαίου και θα μεταφερθεί στους φόρους. 

Ποιοι έχουν την πολιτική και νομική ευθύνη για το σκάνδαλο;

Οι δανειστές-τραπεζίτες, οι οποίοι συνέχισαν να δανείζουν ακόμα και όταν ήταν βέβαιο ότι τα δάνεια δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν. Καθώς όμως τα δάνεια ελήφθησαν κυρίως από κρατικές τράπεζες ή τράπεζες που βρίσκονταν σε σχέση βαρύτατης πολιτικής εξάρτησης από τα δύο κόμματα, ευθύνη έχουν και οι επικεφαλής των δύο κομμάτων.

Η Δικαιοσύνη τι κάνει;

Η Δικαιοσύνη ξεκίνησε προκαταρτική έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων, αλλά πριν αυτή τελεσφορήσει η νέα κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε τροπολογία που -σύμφωνα με διαρροή στον τύπο απόψεων ανωτάτων δικαστικών πηγών- δεν επιτρέπει τη δίωξη ούτε των τραπεζικών που έδωσαν τα δάνεια, ούτε των πολιτικών που τα ζήτησαν: «Ακόμα και αν οι οικονομικοί εισαγγελείς ... ασκήσουν τελικά ποινικές διώξεις… η δίωξη αυτή είναι ανίσχυρη... όπως διευκρίνιζαν ανώτατες δικαστικές πηγές».

Παραφράζοντας τον Όργουελ («Φάρμα των ζώων») θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο κράτος της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του 2013 όλοι οι πολίτες είναι ίσοι αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους υπολοίπους. Δανείζονται καταχρηστικά και νομοθετούν την ατιμωρησία τους, κυνηγούν τους μικρο-οφειλέτες που οι ίδιοι κατέστρεψαν και χρωστούν θηριώδη ποσά που δανείστηκαν ενώ γνώριζαν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να επιστρέψουν. Και τώρα, με την ευκαιρία των πλειστηριασμών έχουν και την άνεση να μιλούν «για «κορόιδα» που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και «έξυπνους» που εκμεταλλεύονται τις διατάξεις»!...
Θόδωρος Σκυλακάκης
real.gr
 
Top