Σε βαθιά κατάψυξη μπαίνει το θέμα του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια μετά την άρνηση των βουλευτών της ΝΔ να υπερψηφίσουν σχετική τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο...
 
Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε συμφωνήσει με στελέχη του ΠΑΣΟΚ -μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Πρωτόπαπας και η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ- να επεκταθεί η ισχύς του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια με τροπολογία που προγραμματίστηκε να περάσει μαζί με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ολα αυτά μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν κατα πληροφορίες ο κ. Αθανασίου συναντήθηκε με ομάδα περίπου 20 βουλευτών της ΝΔ με τους οποίους συζήτησε τις πτυχές του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου. Ηταν περίπου η ώρα που ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ προειδοποίησε ότι θα αφορίσει όποιον βουλευτή υπερψηφίσει σχετική τροπολογία…Οταν οι γαλάζιοι βουλευτές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το αντιρατσιστικό, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποπειράθηκε να τους παρουσιάσει το περιεχόμενο για την τροπολογία περί της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Αυτό δεν περνάει», ήταν η αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ που ορθά-κοφτά ζήτησαν από τον κ. Αθανασίου να μην φέρει στη Βουλή προς ψήφιση την τροπολογία για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Επιχειρώντας να υπερβούν το πρόβλημα και να αποκλιμακώσουν το θέμα που δημιουργήθηκε από την άρνηση των γαλάζιων βουλευτών να υπερψηφίσουν το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, από το υπουργείο Δικαιοσύνης εξηγούσαν ότι για το θέμα της συμβίωσης των ομοφύλων θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή «μέσα στο επόμενο διάστημα», αλλά σε χρόνο που δεν διευκρίνιζαν.

Επισημαίνεται ότι μετά την καταδίκη της χώρας μας από το δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) επειδή από το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα από το 2008 έχουν αποκλειστεί τα ομόφυλα ζευγάρια, το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αναγκασμένο πλέον να καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο να προσαρμόζεται στην επίμαχη δικαστική απόφαση.

Τι θα κάνουν οι γαλάζιοι βουλευτές

Ερωτήματα πάντως δημιουργεί η στάση των βουλευτών της ΝΔ που για ακόμη μια φορά έδειξαν διάθεση να διαφοροποιηθούν από επιλογές υπουργών. Πολύ περισσότερο που στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης των ομοφύλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε έρθει σε κατ» αρχήν συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ (τα στελέχη του οποίου θέλησαν να διεκδικήσουν την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της gay κοινότητας όπως έπραξε πρόσφατα και ο ΣΥΡΙΖΑ). Αυτονομούνται οι γαλάζιοι βουλευτές; Τι σημαίνει η χθεσινή «επίδειξη ισχύος»; Η στάση αυτή των βουλευτών της ΝΔ που απέρριψαν σχεδόν ασυζητητί την τροπολογία για την συμβίωση των ομοφύλων είναι προαναγγελία κι άλλων αντιδράσεων σε επερχόμενες ψηφοφορίες ή πρόκειται απλώς για ένα μεμονωμένο παράδειγμα που σε κάποιο βαθμό εκτονώνει και την δυσαρέσκεια των βουλευτών που καλούνται να επικυρώνουν με την ψήφο τους σκληρά μέτρα;

Ένα βήμα μπρος, ένα πίσω

Στο ψυγείο λόγω αντιδράσεων βουλευτών της ΝΔ το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.Οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ καθηστερούν τη σχετική ρύθμιση

Στο ψυγείο ξαναμπαίνει προσωρινά το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς η Νέα Δημοκρατία υπαναχωρεί υπό το βάρος έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων και δεν κρίνει σκόπιμη την άμεση προώθηση μιας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Η προοπτική να ενταχθεί σχετική τροπολογία στο νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η οποία αναδείχθηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου με κλιμάκιο επιτελικών στελεχών του ΠαΣοΚ, εγκαταλείφθηκε χθες και πλέον αναζητείται καταλληλότερος χρόνος για να εξεταστεί το ζήτημα. Στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα υπάρξει, τελικώς, μόνο μία προσθήκη η οποία θα προβλέπει αυστηρές ποινικές κυρώσεις και για όσους υποκινούν τη βία σε σχέση με τον γενετήσιο προσανατολισμό. Στην ουσία, δηλαδή, μπαίνουν πρόσθετοι φραγμοί στις επιθέσεις κατά ομοφυλοφίλων.

ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. Κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργικού επιτελείου, ωστόσο, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης παγώνει προσωρινά, καθώς διαπιστώθηκε ότι οδηγεί σε καταιγίδα αντιδράσεων από την πλευρά των γαλάζιων βουλευτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ζήτημα υπήρξαν χθες αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και επαφές στον άξονα Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να αποφευχθεί ένα βραχυκύκλωμα στον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω της αναδίπλωσης (αντίστοιχο με εκείνο που υπήρξε τον περασμένο Απρίλιο με την πρώτη απόπειρα προώθησης αντιρατσιστικού νόμου). «Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης μπορεί να διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα», ήταν το μήνυμα που μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Μάξιμου από τους επιτελάρχες της ΝΔ, τόσο στη Βουλή όσο και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Λεωφόρο Συγγρού. Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως αναγνώριζαν χθες ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί νομοθετικά το ζήτημα, έπειτα από τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη νομοθετική παράλειψη να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης και στα ζευγάρια του ιδίου φύλου.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. Στη βάση αυτή, συνεργάτες του κ. Αθανασίου ανέφεραν χθες το βράδυ ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «θα αρχίσει να επεξεργάζεται» νομοσχέδιο, με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών ώστε να υπάρξει συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Απέφευγαν ωστόσο να δεσμευτούν για τον χρονικό ορίζοντα της, αυτοτελούς πλέον, νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Για το ζήτημα, αναμένεται σήμερα να παρέμβει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη από τους κυβερνητικούς δισταγμούς. Η Κουμουνδούρου εμφανίζεται έτοιμη να καταθέσει πρόταση νόμου που δεν θα περιορίζεται στο σύμφωνο συμβίωσης, αλλά θα επεκτείνεται σε μία σειρά νομικών ζητημάτων που αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Απειλεί βουλευτές με αφορισμό

Με αφορισμό απειλεί ο μητροπολίτης Πειραιώς όσους βουλευτές ψηφίσουν την τροπολογία για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η διαμαρτυρία του επικεντρώνεται στο ότι «επιχειρείται το φοβερό αυτό αμάρτημα της ομοφυλοφιλίας, του κιναιδισμού, του σοδομισμού, της αρσενοκοιτίας, της παρά φύσιν ασέλγειας, που προεκτείνεται στην παιδεραστία και παιδοφιλία, να παρουσιασθεί ως φυσιολογική κατάσταση, ως απλή διαφορετικότητα». Αναφέρει δε ότι θα υποβάλει αίτηση για έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας.Νομοσχέδιο θα ετοιμάσει το υπ. Δικαιοσύνης για τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.

trelokouneli.gr
 
Top