Στην εντυπωσιακή αποτυχία του ελληνικού κράτους να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αναφέρονται σε εκτεταμένο ρεπορτάζ τους οι New York Times, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ...
«Όταν ένας δημοσιογράφος, ο Κώστας Βαξεβάνης, δημοσίευσε τη λίστα πέρυσι, κατηγορήθηκε για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αλλά αθωώθηκε και τώρα δικάζεται ξανά. Μέχρι τώρα, κανείς στη λίστα Λαγκάρντ δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, αν και αξιωματούχοι, απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή νωρίτερα αυτόν το μήνα, είπαν ότι 150 έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Όμως παρέμεινε ασαφές το πόσο επιθετική ήταν αυτή η έρευνα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα...



Το άρθρο υπενθυμίζει επίσης κάποιες από τις ενέργειες της εκάστοτε κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που έγιναν με τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακά «πάρτυ», όπως η χρήση αεροφωτογραφιών για να εντοπιστούν αδήλωτες πισίνες και ο εντοπισμός μεγαλογιατρών που δεν έκοβαν ποτέ αποδείξεις, σχολιάζοντας όμως πως το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, καθώς η αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι ελάχιστη.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, οι ειδικοί εξηγούν πως τα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, ιδιαίτερα στους πλούσιους – «η φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών, για παράδειγμα, απλώς τους ενθάρρυνε να αράξουν τα σκάφη τους αλλού, αδειάζοντας τις ελληνικές μαρίνες» – και το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι πολύπλοκο και προβληματικό.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό, συνεχίζει το άρθρο, είναι η οργή του λαού, όπως εκφράστηκε το καλοκαίρι στις Αρχάνες της Κρήτης, όταν οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ εισέβαλαν ανήμερα της γιορτής της Μεταμόρφωσης, και αναζητούσαν κομμένες αποδείξεις στα εστιατόρια της περιοχής, με αποτέλεσμα να προπηλακιστούν και να φύγουν κακήν-κακώς.

«Οι άνθρωποι είναι τόσο οργισμένοι και φτωχοί. Τι έκαναν εδώ οι ελεγκτές; Γιατί δεν κυνηγάνε τα μεγάλα ψάρια;», διερωτάται ο Νικολής Γενιατάκης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην περιοχή. «Μας οδηγούν στην τρέλα, αλλά τι γίνεται με τη λίστα Λαγκάρντ;».

Από την πλευρά της, η λογίστρια Άννα Αποστόλου σημειώνει ότι πολλοί από τους πελάτες της αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους τους ή στρέφονται στα δικαστήρια, γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα καθυστερήσουν την πληρωμή για χρόνια. «Είναι τόσο εξοργισμένοι με αυτά που βλέπουν. Έχουν αποφασίσει απλά να μην πληρώσουν. Αν τους βάλουν πρόστιμο, δε θα πληρώσουν».

Άλλο ένα success story για την Ελλάδα…

koutipandoras.gr
 
Top