Αμφισβητεί τους επίσημους υπολογισμούς για την μείωση του ελληνικού χρέους, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, χαρακτηρίζοντας «ανούσιους» τους στόχους για την μείωση του χρέους της χώρας μας, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, για να υπολογιστεί με ακρίβεια η βιωσιμότητα του...
ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ληφθούν περισσότερο υπόψη τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Αθήνα και τα μακροχρόνια προγράμματα αποπληρωμής, όροι που διαφοροποιούν την Ελλάδα, από άλλες χρεωμένες χώρες...



Πρόκειται για μία ακόμη «επίθεση» από ευρωπαίους αξιωματούχους κατά των υπολογισμών για το ελληνικό χρέος που αποτέλεσαν και την βάση για την συμφωνία στο Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά και κατά των στόχων που ετέθησαν, σημειώνει η WSJ.

«Δεν αρκεί να βάζει (απλώς) κανείς έναν στόχο για συγκεκριμένη αναλογία χρέους (αναφέρεται στον στόχο που θέλει το χρέος να φθάνει στο 120% σε σχέση με το ΑΕΠ). Είναι άνευ ουσίας» υποστηρίζει ο Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι οι εν λόγω υπολογισμοί- γνωστοί ως ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους- δεν έλαβαν υπόψη, τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους του πάκετου διάσωσης της Ελλάδας. Τα δάνεια της ευρωζώνης έχουν πολύ χαμηλά επιτόκια και κατά μέσο όρο, δεν θα αποπληρωθούν για τα επόμενα 30 χρόνια, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Μηχανισμού, προσθέτοντας:

«Όταν τα προσθέσεις όλα αυτά, έχεις ένα τεράστιας σημασίας στοιχείο. Με εκπλήσσει που κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει μείωση του χρέους» υποστηρίζει ο Ρέγκλινγκ, υιοθετώντας μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ο οποίος επιμένει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Τα σχόλια του Ρέγκλινγκ συντάσσονται - αναφέρει το δημοσίευμα- με την θέση της Γερμανίας και άλλων χωρών της ευρωζώνης που παραδέχονται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα και τρίτο πακέτο στήριξης, αλλά απορρίπτουν τα αιτήματα του ΔΝΤ και άλλων που τους ζητούν ουσιαστικά να…παραιτηθούν από την αποπληρωμή μέρος των δανείων που έχουν ήδη καταβληθεί.

Πηγή:  ethnos.gr
 
Top