Ο Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας τίμησε όπως κάθε χρόνο τη μνήμη της προστάτιδάς του, Αγίας Θεοδοσίας.
 Η ετήσια εκδήλωση προς τιμήν της Αγίας ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα από τα γραφεία του Συλλόγου στην Αμφιάλη με τη μεταφορά της εικόνας συνοδεία μελών και άλλων πιστών στον Ιερό Ναό Αγ. Αντωνίου Αμφιάλης.
Μετά την τέλεση του Εσπερινού η εικόνα αναχώρησε από τον Ιερό Ναό με τη συνοδεία πιστών και επέστρεψε στα γραφεία του Συλλόγου....

Εκεί ακολούθησε η παραδοσιακή πανήγυρη με προϊόντα της Σαντορίνης, όπως φάβα, κάπαρη, καπαρόφυλλα, ντοματοκεφτέδες και κρασί.
 Η Αγία Θεοδοσία είναι προστάτιδα των κάστρων – των καστελιών- και γιορτάζεται ανήμερα στις 29 Μαΐου, ημέρα που έπεσε το μεγάλο κάστρο η Αγία Σοφία της Πόλης στα χέρια των Οθωμανών. Μπαίνοντας οι Οθωμανοί στην Κωνσταντινούπολη είδαν τον Ναό της Αγίας ανθοστόλιστο και τον ονόμασαν ναό των λουλουδιών. Μετέτρεψαν την εκκλησία σε τζαμί και το ονόμασαν Γκιούλ Τζαμί.Και παραχαράζοντας την ιστορία εντοίχισαν μια πινακίδα για τους τουρίστες στην οποία αναφέρεται ότι το τζαμί ονομάζεται Γκιούλ Τζαμί προς τιμή κάποιου ιερέα Λουλούδιου...
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξαν τμήματα χορού από το χορευτικό του Συλλόγου, τα οποία τίμησαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, την προστάτιδα του Συλλόγου και προστάτιδα των καστελιών της Σαντορίνης Αγία Θεοδοσία. 
 Στη συνέχεια ακολούθησε χορός με εξαίρετους οργανοπαίχτες οι οποίοι ήρθαν αφιλοκερδώς από την Σαντορίνη ειδικά για τον πανηγυρικό εορτασμό της Αγίας Θεοδοσίας από τους Ακρωτηριανούς στο Κερατσίνι. 
 Ένα γνήσιο Σαντορινιό γλέντι στήθηκε έξω από την αίθουσα του Συλλόγου σε κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο μέχρι πρωίας .
 
Top