Το γλαύκωμα είναι μία οφθαλμική βλάβη που τα αποτελέσματά της είναι καταστροφικά για την όρασή μας και δυστυχώς μη αναστρέψιμα. Για τον λόγο αυτό, είναι εξαιρετικής σημασίας η συνεχής ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές αυτές επιπτώσεις.

Γράφει η κυρία Τένια Βουδούρη, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος

Τι είναι το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων (γλαύκωμα διαφόρων τύπων ), οι οποίες χαρακτηρίζονται από βλάβη στο οπτικό νεύρο, το όργανο δηλαδή που μεταφέρει την εικόνα από το μάτι στον εγκέφαλο .Το οπτικό νεύρο μοιάζει με ηλεκτρικό καλώδιο και περιέχει περισσότερες από ένα εκατομμύριο νευρικές ίνες. Το γλαύκωμα μπορεί να καταστρέψει σιγά-σιγά αυτές τις ίνες και να οδηγήσει σταδιακά σε απώλεια του οπτικού πεδίου και της όρασης. Δυστυχώς ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα σε όλη τη διάρκεια της νόσου, το δε οπτικό πεδίο συρρικνώνεται τόσο πολύ που οδηγεί σε τύφλωση. Δεν αναφέρω όλα αυτά για να τρομάξουμε, αλλά για να μπορέσουμε να προφυλαχθούμε από μια πολύ ύπουλη ασθένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα του γλαυκώματος;

Το γλαύκωμα δεν έχει εμφανή συμπτώματα ,για αυτό ένας στους δύο πάσχοντες δεν γνωρίζει ότι έχει την νόσο. Ο μόνος τρόπος για να διαγνωσθεί έγκαιρα το γλαύκωμα είναι ο τακτικός και πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος. Όταν το ανακαλύψουμε έγκαιρα και οι ασθενείς πάρουν την κατάλληλη αγωγή και γίνονται συστηματικοί έλεγχοι έχει αποδειχθεί διεθνώς μείωση της πιθανότητας απώλεια της όρασης 90-95 %.Επιπλέον πρέπει να πούμε ότι το γλαύκωμα δεν είναι μια ασθένεια των ηλικιωμένων ,προσβάλλει τη μέση ηλικία αλλά και νεότερα άτομα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση γλαυκώματος;

Οι παράγοντες κινδύνου στην εμφάνιση της νόσουαυτής είναι: το οικογενειακό ιστορικό, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης , η υψηλή μυωπία και πάνω από όλα η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, που είναι ο πιο σοβαρός παράγοντας κινδύνου. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να την ελέγχουμε με διάφορες θεραπείες, φαρμακευτικές και χειρουργικές. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις τόσο στη φαρμακευτική όσο και στη χειρουργική θεραπεία.

Ποιος είναι ο στόχος της θεραπείας;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε και πάντα το τονίζουμε με έμφαση είναι ότι οι βλάβες από το γλαύκωμα δεν είναι αναστρέψιμες. Στόχος, λοιπόν, της θεραπείας που εφαρμόζουμε είναι να σταματήσουμε ή να επιβραδύνουμε τυχόν βλάβες του οπτικού νεύρου ,των οπτικών πεδίων, καθώς και απώλειες της όρασης. Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη της νόσου.
boro.gr
 
Top