Σ
χετικά με την χθεσινή τροπολογία για τα 427 ευρώ μηνιαίου μισθού να θυμίσουμε ότι σε συνέντευξη στη real news δεσμεύθηκε ο Σαμαράς το Φεβρουάριο ότι δεν θα μειωθεί ο...
κατώτατος μισθός.
Κώστας 
Από olympia μέσω tolimeri   (Το Γρέκι)


«Δεσμεύομαι για τον κατώτατο μισθό» 
18/2/2013 2:04:00 μμ Real.gr
Απαντήσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα έδωσε ο Πρωθυπουργός σε αποκλειστική του συνέντευξη στηνRealnews.
Ο Αντώνης Σαμαράς λίγες ημέρες μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μέργου για τον κατώτατο μισθό δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μείωση του. «Το έχουμε πει! Ακόμα και ο Ολι Ρεν το είπε μόλις χθες. Βεβαίως και δεσμεύομαι...» σημείωσε...
χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός κράτησε χαμηλούς τόνους για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος μετά το «λάθος» που παραδέχθηκε το ΔΝΤ. «Οπως γνωρίζετε, εγώ ο ίδιος είχα επισημάνει από τον Ιούλιο του 2010 ότι ο πολλαπλασιαστής ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερος. Κι ότι το αρχικό μνημόνιο υποεκτιμούσε την ύφεση που το ίδιο προκαλούσε. Ως οικονομολόγος, να σας πω ακόμα ότι το αρχικό μνημόνιο στόχευε στο συνολικό έλλειμμα και όχι στο διαρθρωτικό, όπως θα ήταν το σωστό. Αλλά όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν.
Ηδη πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Μειώθηκε σημαντικά το χρέος μας, μειώθηκαν πολύ τα επιτόκια, αναβλήθηκε η πληρωμή τόκων και χρεωλυσίων για την Ελλάδα για δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Δόθηκε η επιμήκυνση. Επιστράφηκαν τα «υπερκέρδη» των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Πράγμα που μείωσε κι άλλο το χρέος. Κι ύστερα δόθηκε στην Ελλάδα η δυνατότητα επαναγοράς του ιδιωτικού χρέους της, πράγμα που το μείωσε κι άλλο. Αυτά όλα μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν «αδιανόητα». Τώρα έχουν ήδη γίνει!
Πώς νομίζετε ότι τα καταφέραμε; Με διαπραγμάτευση τα καταφέραμε! Και ανακτώντας την αξιοπιστία της χώρας, που είναι προϋπόθεση απαραίτητη για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση... Ενα από τα όπλα της διαπραγμάτευσης ήταν και το γεγονός ότι επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα ένας φαύλος κύκλος ύφεσης, ο οποίος έπρεπε να σπάσει. Το θέμα που μου ζητάτε να θέσω το έχω ήδη θέσει και έχουμε επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. Και όχι μόνον αυτά. Παλαιότερα, όταν το πρόγραμμα προκαλούσε μεγαλύτερη ύφεση και πέφταμε έξω στους στόχους για το έλλειμμα, μας επέβαλλαν περισσότερα μέτρα, που οδηγούσαν σε περισσότερη ύφεση.
Τώρα προβλέπεται πλέον ότι, αν η ύφεση που προκαλείται είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, τότε δεν θα υπάρχουν για τον λόγο αυτό περισσότερα μέτρα. Και αντιθέτως, όταν εμείς ξεπερνάμε τους στόχους, να μας επιτρέπεται να δίνουμε ανακούφιση στον κόσμο. Φτάνει εμείς να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτά ήδη μπήκαν στη νέα δανειακή σύμβαση, επειδή έγινε κατανοητό ότι προηγουμένως μας οδηγούσαν σε φαύλο κύκλο ύφεσης.
Αυτά όλα πώς νομίζετε ότι τα πετύχαμε; Εκείνο που δεν αλλάζει και στο οποίο θα επιμείνουμε είναι να κοπεί η δημόσια σπατάλη, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία, να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας! Κι αυτές, οι πραγματικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουν σχέση με το «λάθος πολλαπλασιαστή» κι έπρεπε να τις αντιμετωπίσουμε ακόμα κι αν δεν μας το ζητούσε κανείς».
Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε πως ο Α. Τσίπρας δεν κάνει αντιπολίτευση αλλά «καζούρα» και τον παρομοίασε με πρόεδρο του «δεκαπενταμελούς».
«Ο κ. Τσίπρας φοβάμαι ότι δεν έχει καταλάβει τίποτε απ’ όλα αυτά! Άλλοτε θέλει να βγει από το ευρώ, άλλοτε βεβαιώνει για το αντίθετο, γενικώς προσπαθεί να πλησιάσει τους Ευρωπαίους... καθυβρίζοντάς τους! Με αυτά που λέει, μάλλον κάνει «καζούρα» παρά αντιπολίτευση! Μάλλον φέρεται ως αρχηγός... δεκαπενταμελούς, παρά ως πολιτικός ηγέτης. Τα παιδία παίζει... Για να κάνεις στροφή στον ρεαλισμό, πρέπει να έχεις αίσθηση κατεύθυνσης και -κυρίως- αίσθημα ευθύνης. Αυτοί δεν έχουν αίσθηση κατεύθυνσης: δεν ξέρουν πού θέλουν να πάνε τη χώρα. Εχουν διάφορες απόψεις: κι αυτά και τα αντίθετά τους κι ό,τι προλάβουν κι ό,τι προκύψει κι ό,τι τους... κάτσει. Και σίγουρα δεν έχουν αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα. Μόνο «δουλείες» προς τις ποικίλες συνιστώσες τους» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Σημείωσε επίσης πως με την τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μιμείται τις χειρότερες πολιτικές του παρελθόντος. «Κυρίως με την ευκολία με την οποία υποκύπτει στον πειρασμό της καταδημαγώγησης και της προσωπικής εμπάθειας. Και καλά η δημαγωγία, πες ότι είναι και «παιδική ασθένεια» αυτού του είδους της Αριστεράς. Αλλά η εμπάθεια -και ειδικά από έναν νέο πολιτικό- ξενίζει! Και είναι ασυγχώρητη. Μιμείται εύκολα τις χειρότερες πολιτικές συνήθειες του παρελθόντος. Κι ας είναι νέος. Βιάστηκε να... γεράσει».
Για το θέμα του ανασχηματισμό με αφορμή και την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Κυριάκου Βιρβιδάκη ο Αντώνης Σαμαράς δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης θα βοηθήσει πολύ στο κυβερνητικό έργο, είμαι σίγουρος. Τώρα, ο ανασχηματισμός είναι άλλη υπόθεση. Οποτε χρειαστεί, θα γίνει». 
 
Top