«Ή κάνετε κάτι με τους δημόσιους υπαλλήλους, ή να δείτε το θέμα των συνταξιοδοτούμενων κάτω των 60 ετών!». Με αυτή τη φράση το κλιμάκιο της τρόικας έθεσαν για πρώτη φορά στην ελληνική κυβέρνηση ένα δύσκολο θέμα: αυτό των συνταξιούχων και ειδικότερα όσων είναι κάτω των 60 ετών. Αν και το επιτελείο της κυβέρνησης απέφυγε να πάρει θέση και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, η επισήμανση αυτή των τροϊκανών σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ειδική ομάδα διαπραγμάτευσης. 

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», υπήρξε τέτοια αναστάτωση από το αίτημα των τροϊκανών, ώστε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ζήτησε άμεσα να ενημερωθεί για τον αριθμό των συνταξιούχων κάτω των 60 ετών, ο οποίος ανέρχεται σε 700.000 άτομα! 

Πηγές αναφέρουν ότι ο στόχος της τρόικας δεν είναι η πλήρης διακοπή των συντάξεων, αλλά η υιοθέτηση μιας επιδοματικού τύπου λογικής, εκ μέρους του Δημοσίου. 

Δηλαδή, η εξεύρεση ενός συστήματος που θα δίνει κάποιο μίνιμουμ ποσό στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, περικόπτοντας όμως την πλήρη σύνταξη που θα λάβουν μετά τη συμπλήρωση των 60 ετών τους. 

Η τρόικα επιδιώκει αυτό το βοήθημα να έχει τη μορφή επιδόματος, σαν αυτό της ανεργίας ή να είναι μία μίνι σύνταξη, η οποία όμως θα κόβεται, στην περίπτωση που ο «συνταξιούχος» έχει βρει εργασία.

Ο υπουργός Εργασίας από την άλλη διαψεύδει τις φήμες 


Διαψεύδει κατηγορηματικά με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η τρόικα έθεσε θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Ταυτόχρονα ο Γιάννης Βρούτσης επισημαίνει πως η κυβέρνηση ουδέποτε θα έκανε αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα.

"Ουδέποτε μου ετέθη από την τρόικα και πολύ περισσότερο δεν απασχόλησε την κυβέρνηση, θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων ή αντικατάστασής τους σε δικαιούχους κάτω των 60 ετών" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι "σε κάθε περίπτωση τέτοιο αίτημα δεν θα γινόταν αποδεκτό".

 
Top