Εξαρθρώθηκε κύκλωμα: Επτά συλλήψεις για παιδική πορνογραφία


Επτά άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Ηράκλειο και Χάνια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας.
Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο μήνα (25-6 έως 26-7), συνελήφθησαν 7 άτομα για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας, ενώ σε βάρος ακόμα 8 ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία για το ίδιο αδίκημα.Πρόκειται για 13 Έλληνες και δύο αλλοδαπούς, ηλικίας από 18 έως 69 ετών.Ειδικότερα, στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, πραγματοποίησαν τον τελευταίο μήνα παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Ηράκλειο και Χανιά, όπου διαπιστώθηκε ότι οι 15 κατηγορούμενοι κατείχαν σε ψηφιακή μορφή «σκληρό» υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Από την περαιτέρω ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών, προέκυψε ότι δύο από τους κατηγορούμενους προσέλκυαν ανήλικους, μέσω forums, chat-rooms και των social media καθώς προφασιζόμενοι ότι είναι συνομήλικοι τους, αποσπούσαν ερωτικές τους φωτογραφίες και βίντεο και στη συνέχεια τους εκβίαζαν για να συνευρεθούν ερωτικά μαζί τους.
Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι διαμοίραζαν υλικό παιδικής πορνογραφίας σε άλλους χρήστες του διαδικτύου, ενώ ακόμα επιδίωκαν την ανταλλαγή και την πώληση του υλικού αυτού.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της Interpol και της Europol, διαπιστώθηκε ότι 5 από τους συλληφθέντες είχαν καταβάλλει μεγάλα χρηματικά ποσά, είτε για την αγορά ψηφιακού υλικού παιδικής πορνογραφίας, είτε για την απευθείας παρακολούθηση υλικού κακοποίησης ανηλίκων, από «κρυφή» ιστοσελίδα του εξωτερικού.
Παράλληλα διαμοίραζαν αυτό το υλικό σε άλλους χρήστες του διαδικτύου, μέσω ιστοσελίδων και προγραμμάτων ανταλλαγής αρχείων (Peer to Peer).
Σε ταυτόχρονες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των κατηγορούμενων, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • 13 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  • 14σκληροί δίσκοι, που περιείχαν μεγάλο αριθμό ψηφιακών αρχείων παιδικής πορνογραφίας
  • δύο κινητά τηλέφωνα
  • 131 ψηφιακοί δίσκοι (DVD – CD), 83 βιντεοκασέτες που περιείχαν πλήθος φωτογραφικών και βίντεο παιδικής πορνογραφίας
  • Πλήθος εκτυπωμένων φωτογραφιών
Συνολικά κατασχέθηκαν 33.250 GB αποθηκευτικών μέσων ήτοι 16.625 ώρες προβολής video.
Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν θα σταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι συλληφθέντες αναφέρει το ethnos.gr, οδηγήθηκαν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές εκ των οποίων ένας προφυλακίσθηκε, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος των υπολοίπων 8 ατόμων, υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.
 
Top