Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει σχέδιο "Β" για την Ελλάδα; Κι αν υπάρχει τι ακριβώς προβλέπει; Συνολική λύση ή απλώς λύση ανάγκης έτσι ώστε να μη χαθούν στο κυκλώνα της ελληνικής χρεοκοπίας τράπεζες και ολόκληρα κράτη; Ο Όλι Ρεν και ο Πρόεδρος Μπαρόζο διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, στρέφοντας επί της ουσίας τα βλέμματα τους προς την Αθήνα και ειδικά προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να τους πείσουν ότι όλα αυτά που ακούγονται είναι σειρήνες που προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν από τον βασικό τους στόχο, δηλαδή τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού.
Είναι, ωστόσο, πειστικοί όταν επιμένουν πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, στη περίπτωση που το "πακέτο" μέτρων "κολλήσει" στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Σύμφωνα με το πρακτορείο REUTERS που αποκάλυψε την ύπαρξη του σχεδίου "Β" κι επιμένει στις πηγές του, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δουλεύουν εδώ και αρκετές εβδομάδες πάνω σ' αυτό το πλάνο, με στόχο αφενός να διασφαλιστεί η ρευστότητα της Ελλάδας και να αποτραπεί η χρεοκοπία της, αφετέρου να αποτραπεί η "επιμόλυνση" σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. που επικαλείται το πρακτορείο, το σχέδιο συζητήθηκε και πριν το EUROGROUP της 19ης Ιουνίου, καθιστώντας, πλέον, ακόμα πιο λογικές τις προ ημερών δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος λίγο ως πολύ σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη ακόμα και για το ενδεχόμενο το ελληνικό Κοινοβούλιο να μη ψηφίσει τα μέτρα προσαρμογής.
Κι εδώ αρχίζουν τα σενάρια για το ποιο ακριβώς μπορεί να είναι το σχέδιο "Β". Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε η ιδέα ενός δανείου- γέφυρα, έτσι ώστε η Ελλάδα να καλύψει τις άμεσες δανειακές ανάγκες του Ιουλίου δηλαδή τα 12 δισ ευρώ. Ωστόσο, πηγές από την Ε.Ε. σημειώνουν ότι αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε καθώς αφενός δεν απαντούσε στο ερώτημα ποιος θα δώσει αυτό το δάνειο αφετέρου δεν έδινε απάντηση στο τι μέλλει γενέσθαι τον Αύγουστο όταν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα αγγίζουν τα 6 δισ ευρώ. Σύμφωνα με το... ημερολόγιο του Δημόσιου Χρέους, στις 12 και 19 Αυγούστου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 480 εκατ. ευρώ και 2 δισ ευρώ αντιστοίχως, ενώ το... μεγάλο ραντεβού είναι στις 20 Αυγούστου όταν και λήγει το 5ετές ομόλογο ύψους 5,9 δισ ευρώ.
Πώς θα καλύψει, λοιπόν, η Ελλάδα αυτές τις χρηματοδοτικές ανάγκες εάν το "πακέτο" μέτρων απορριφθεί; Σύμφωνα με αναλυτές, είναι προφανές ότι η λύση δεν μπορεί να δοθεί ούτε από τους Ευρωπαίους ούτε από το ΔΝΤ. Η απάντηση, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες, μπορεί να έρθει μόνο από έναν τρίτο παράγοντα, ο οποίος θα δεχθεί να επιμηκύνει δάνειο προς την Ελλάδα. Ποιος μπορεί να είναι αυτός; Απάντηση προς το παρόν δεν υπάρχει, ωστόσο η αναφορά του REUTERS σε Κινεζικές τράπεζες λέει πολλά. Ακόμα πιο πολλά λέει και η αναφορά του Ε. Βενιζέλου σε αραβικά και κινεζικά κεφάλαια, στους ομογενείς και στους εφοπλιστές, οι οποίοι ακόμα κι αν δεν κληθούν να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας στη περίπτωση που συμβεί το... χειρότερο, θα κληθούν να βάλουν πλάτη στο ευρύ και εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ούτως ή άλλως θα αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα στο σχέδιο για τη παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα...
iefimerida
 
Top