Αν ο Έφορος τα έπιανε για να μη γράψει πρόστιμο, 
φανταστείτε τι θα κάνει τώρα για να μη να σε στείλει στο αυτόφωρο

Μέσα στον πανικό του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου οδηγείται απο το ένα λάθος στο άλλο. Το μεγαλύτερο που έχει κάνει μέχρι σήμερα, είναι και το πλέον πρόσφατο. Ο νέος φορολογικός νόμος προβλέπει τη φυλάκιση όσων φοροδιαφεύγουν αλλά και όσων κάνουν λάθη στη φορολογική τους δήλωση με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Φτάνει δε να τιμωρεί με φυλάκιση μέχρι είκοσι!!! χρόνια τους φοροφυγάδες, εξομοιώνοντας τους με δολοφόνους.
Δεν θα αναφερθώ σε ζητήματα νομικής ή ηθικής φύσεως τα οποία έχει καλύψει άριστα ο συνάδελφος Δημήτρης Καστριώτης στο άρθρο του με τίτλο «Απέτυχες; Φυλακίζεσαι».

Μια κουβέντα θα πώ μόνο: Αν ο Έφορος τα έπιανε για να μη γράψει πρόστιμο, φανταστείτε τι θα κάνει τώρα που θα μπορεί να σε στείλει στο αυτόφωρο.  Το κόστος του λαδώματος – και κατά συνέπεια ο παράνομος πλούτος των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων – θα πολλαπλασιαστεί απο τη στιγμή της ψήφισης του νόμου.

Ταυτόχρονα, τα δικαστήρια θα γεμίσουν απο απελπισμένους που εκβιάζονται  απο τους εφοριακούς.
Οι νόμοι του υπουργείου οικονομικών οδηγούν σε ενα και μόνο αποτέλεσμα. Στην αύξηση της διαφθοράς και στην πτώχευση των τίμιων φορολογούμενων. ...
Όποιος μπορεί να διακόψει τις – ούτως ή άλλως ελάχιστα ή καθόλου κερδοφοφόρες - επιχειρηματικές του δραστηριότητες, θα το κάνει. Όποιος μπορεί να τις μεταφέρει στο εξωτερικό επίσης θα το κάνει. Και ξένη επένδυση με την απειλή φυλάκισης δεν θα δούμε ούτε στον αιώνα τον άπαντα.

Με την ύφεση να βαθαίνει και τα κέρδη να εξατμίζονται, με τον τζίρο όχι μόνο να μειώνεται αλλά και να εξαφανίζεται, με την υπερβολική αύξηση του ΦΠΑ, με την παύση πληρωμών του δημοσίου προς όλους ανεξαιρέτως τους προμηθευτές του, με την αδυναμία των επιχειρήσεων και των καταναλωτών να δανειστούν, με τις επαναλαμβανόμενες έκτακτες εισφορές, τα φορολογικά έσοδα θα πέσουν στο μηδέν.
Ποιά θα ήταν η λύση; Μα την είπε εκείνος ο τροικανός ο Τράα:
Ο φορολογικός νόμος πρέπει συνολικά να περιοριστεί σε 25 σελίδες (απο εκατοντάδες σελίδες που είναι σήμερα). Και πρέπει ο φορολογικός νόμος να είναι απλός, σαφής και εύληπτος ακόμη και απο τους λιγότερο μορφωμένους πολίτες οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους – κερατιάτικα διότι  θα τα φάει η γραφειοκρατία χωρίς να τους προσφέρει υπηρεσίες της προκοπής .

Για να πιάσεις τη φοροδιαφυγή χρειάζεται να δικαιολογείται το ύψος των φόρων και να είναι ανεκτό απο τους πολίτες, να διαμορφωθεί φορολογική συνείδηση, να νοιώσει ο φορλογούμενος οτι δεν τον κλέβεις, να δημιουργήσεις τίμιους ελεγκτές και να τιμωρήσεις τους διεφθαρμενους πολιτικούς ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση ενός τίμιου κράτους και όχι ενός κράτους κλεφτών.

Τίποτα απο αυτά δεν κάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
 
Top