...από τον ζωγράφο Κώστα Τσόκλη, πατέρα της βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Μάγιας Τσόκλη!

Του
Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Βρίθουν τα παραδείγματα στην παγκόσμια ιστορία, όπου αρρωστημένα μυαλά εγκλιμάτισαν στο όνομα της τέχνης. Κατέκαψαν,... ανθρωποθυσίασαν, βιαιοπράγησαν παραφράζοντας τις ορμές που ενδεχόμενα η όποια έκφραση τέχνης προκαλεί.
Ακούγοντας κανείς το μανιφέστο υπεράσπισης του βιαστή και την αντιστροφή της θέσεως του θύτη με τα θύματα (http://www.youtube.com/verify_age?next_url=http%3A//www.youtube.com/watch%3Fv%3DJ07aeJ0ot64%26feature%3Dplayer_embedded) από τον γνωστό ζωγράφο Κώστα Τσόκλη, εύλογα απορεί. Όχι τόσο για την διάθεση του καλλιτέχνη να προκαλέσει, αλλά για την προσπάθειά του να το κάνει με τον πιο καταίσχυντο τρόπο, με σημαία των μισογυνισμό και όχι μέσω του έργου του όπως είθισται. Ο κ. Τσόκλης, αυτοχαρακτηριζόμενος ως "αναρχικός" θεωρεί όλους όσους αντιλαμβάνονται τον βιασμό ως αποτρόπαια πράξη ως "ανέραστους" και εύλογα προκαλεί έκρυθμα σχόλια στο διαδίκτυο, όπως π.χ. "πώς θα ένιωθε αν του βιάζαν τη Μάγια;". Απεύχομαι μια τέτοια τύχη για την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και κόρη του ζωγράφου, κ. Μάγια Τσόκλη, ειδικά όταν ο βιαστής θα είχε ως άλλοθι την κατάθεση του πατέρα της, αλλά πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον να μάθει κανείς αν η βουλευτής Επικρατείας και γνωστή τηλεπεριηγητής συμφωνεί με τις κατακριτέες απόψεις του πατέρα της...
Σημειώνω ενημερωτικά ότι η εκπομπή έφερε τον τίτλο "ο Τσόκλης στην ιταλία" (διερωτώμαι αν είναι αυτοί οι εκπρόσωποι που μας αξίζουν στο εξωτερικό) και έπαιξε σε επανάληψη τον Δεκαπενταύγουστο (ημέρα της Παναγίας!).
Την συνέντευξη την πήρε ο πολυγραφότατος Δημήτρης Δεληολάνης, χρόνια ανταποκριτής της ΕΡΤ και του Έθνους στην Ιταλία. Θυμίζω, επίσης, ότι σε πρόσφατη έκθεση ο διάσημος ζωγράφος είχε συμπεριλάβει και το φέρετρό του κάτω από κάποιες άλλες μεγάλες κουβέντες που έχει πει γάλλος κριτικός τέχνης για εκείνον, και δήλωσε πως «Μ΄ αυτό θέλω να δείξω ότι αυτός ο “σπουδαίος” ζωγράφος τελειώνει σε λίγο. Είμαι 80 χρονών και θα μπορούσα θαυμάσια να έχω πεθάνει- και να μην κλάψετε και πάρα πολύ...».
Είμαι πεποισμένος ότι μετά απ΄ αυτές τις δηλώσεις του θα κλάψουν λιγότεροι...
Τέλος, ενημερώνω τον κ. Τσόκλη ότι ο βιασμός γυναικών εχει αναγνωριστεί απο τον ΟΗΕ, την Διεθνή Αμνηστία κ.ά. ώς "όπλο πολέμου", καθώς ταπεινώνει τον εχθρό και εξαθλιώνει την κοινωνική/φυλετική/εθνική ομάδα στην οποία ανήκει, και ως εκ τούτου καταδικάζεται ώς εγκληματική πολεμική πράξη και έχει χρησιμοποιηθεί (ή και χρησιμοποιείται) στο Νταρφούρ, στη Βοσνία, την Καμπότζη, τη Μοζαμβίκη και τη Ρουάντα.
 
Top