ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ - πιλότο για τους αρμόδιους φορείς που συνδέονται με ζητήματα επικαιρότητας και καθημερινότητας των πολιτών ετοιμάζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης που αναπτύσσει για το έτος 2010.

«Η λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε ιδιωτικούς χώρους και η πολιτική επικοινωνία» είναι τα δύο σχέδια οδηγιών που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, όπως είπε ο πρόεδρος της Αρχής Χρίστος Γεραρής στη χθεσινή παρουσίαση των πεπραγμένων της για τον προηγούμενο χρόνο.

Κωδικοποιώντας την πλούσια εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας τα μέλη της Αρχής προσανατολίζονται σε οδηγίες που αφορούν τη λειτουργία καμερών σε καταστήματα, εμπορικά και πολυκατοικίες, αλλά και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στόχος τους να προλάβουν να θέσουν ένα πλαίσιο κανόνων για τη διακίνηση φυλλαδίων, αλλά και τηλεφώνων που κατά κόρον δέχονται οι ψηφοφόροι σε προεκλογικές περιόδους.

Η ατζέντα

Ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η αναγραφή του ΑΜΚΑ των γιατρών στα συνταγολόγια, η δημοσιοποίηση των ονομάτων ελεύθερων επαγγελματιών για φορολογικές παραβάσεις, η παροχή συγκατάθεσης με ηλεκτρονικά μέσα, η πρόσβαση πολιτών σε έγγραφα για χρήση ενώπιον διοικητικών και δικαστικών αρχών, αλλά και η καταπολέμηση της αζήτητης επικοινωνίας (spam) είναι ορισμένα από αυτά που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Αρχής για τους επόμενους μήνες.

«Η αλματώδης πρόοδος και εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας επιβάλλει στην Αρχή να διαδραματίσει ρόλο Προμηθέα και όχι Επιμηθέα», τόνισε ο κ. Γεραρής διευκρινίζοντας ότι ούτως ή άλλως οι πρωτογενείς κανόνες δικαίου είναι εκτός των ορίων αρμοδιότητας της Αρχής που ο ρόλος της περιορίζεται σε κατευθύνσεις για «δευτερογενείς κανόνες».

Ο κ. Γεραρής αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της συγχώνευσης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), για την οποία- όπως είπε- δεν διαβλέπει συνταγματικά κωλύματα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε, η Αρχή το 2009 διεκπεραίωσε 1.804 υποθέσεις και επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 137.000 ευρώ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΠΗΓΗ:ΝΕΑ
 
Top