Το… μαγικό γκολ του Ζαϊρί ήταν το εφαλτήριο για να «γυρίσει» ο Ολυμπιακός το παιχνίδι με την Μακάμπι από 0-1 σε 2-1 (το δεύτερο γκολ ο Ρόμενταλ), όμως μόνο εύκολη δεν θα είναι η ρεβάνς στο Τελ Αβίβ. Προβλημάτισαν οι «ερυθρόλευκοι».

Εξαιρετικά λίγος στο πρώτο

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός σε πολλά σημεία θύμισε τον περσινό τραγικό Ολυμπιακό. Με τα άκρα να μην δουλεύουν σωστά, χωρίς τον παίκτη που θα κάνει την διαφορά στο κέντρο και με τραγικά αργές επιστροφές, ήταν όπως και πέρσι. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη καλή φάση για τους γηπεδούχους δημιουργήθηκε στο 44'. Από την άλλη η Μακάμπι ξεκίνησε λίγο φοβισμένα, αλλά όσο περνούσαν τα λεπτά ανέβασε την απόδοσή της. Ευτύχισε να προηγηθεί με αυστηρότατο πέναλτι, είχε δοκάρι και συνολικά βρέθηκε περισσότερες φορές με αξιώσεις στην εστία του Νικοπολίδη.

Αν έχεις τύχη-τραυματισμό διάβαινε

Στην επανάληψη η εικόνα του ματς άλλαξε, λόγω δύο πραγμάτων. Αρχικά ο τραυματισμός του Μιραλάς ανάγκασε τον Λίνεν να βάλει τον Ζαϊρί, που ήταν ο κορυφαίος της συνάντησης. Ο Μαροκινός πέτυχε ένα γκολ και συνολικά έκανε άνω κάτω την ομάδα τη Μακάμπι. Το δεύτερο ήταν το ότι οι Ισραηλινοί έμειναν νωρίς με παίκτη λιγότερο. Το 2-1 πάντως είναι ένα επικίνδυνο σκορ και οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να παλέψουν πολύ για να προκριθούν.

Με Ντάρμπισιρ φουνταριστό

Μπορεί στην σύνθεση της ενδεκάδας ο Έβαλντ Λίνεν να έκανε κάποιες εκπλήξεις, αλλά στο σύστημα δεν υπήρξε καμία. Ο Γερμανός προπονητής κατέβασε την ομάδα του Ολυμπιακού με 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια όπως αναμενόταν το αφεντικό παρέμεινε ο Αντώνης Νικοπολίδης, έχοντας μπροστά του ως κεντρικούς αμυντικούς τους Μοντέστο και Μέλμπεργκ. Αριστρό μπακ ξεκίνησε ο Χολέμπας και στα δεξιά ο Γκαλίτσιος. Αμυντικά χαφ ήταν οι Ντουντού και Μαρέσκα, ενώ πριν τον προωθημένο Ντάρμπισιρ, ήταν από αριστερά προς τα δεξιά οι Μιραλάς, Ντιόγκο και Ρόμενταλ. Ίδιο σύστημα και για τον Μιζράχι, με τους Ισραηλινούς να δείχνουν ξεκάθαρα από το ξεκίνημα το ότι τους ενδιαφέρει προτίστως να μην δεχτούν γκολ.

Προσπάθησαν από τα άκρα

Στα πρώτα λεπτά οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας να αντιμετωπίσουν μια σαφώς καλύτερη από την Μπέσα ομάδα δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησαν και ιδανικά. Προσπάθησαν να αναπτυχθούν από τα άκρα, χωρίς όμως στο πρώτο τέταρτο να δημιουργήσουν κάποια φάση στην εστία του Στράουμπερ. Βέβαια είχαν την υπεροχή, αλλά χωρίς ουσία. Στον αντίποδα οι Ισραηλινοί έδειξαν αρχικά καλά διαβασμένοι. Έκλεισαν τους διαδρόμους και έδειξαν πως αυτό που ήθελαν ήταν να κρατήσουν το μηδέν, ενώ όσο περνούσαν τα λεπτά έφευγαν στην αντεπίθεση.

Λάθος Γκαλίτσιου και διαιτητή και 0-1

Όπως αναφέραμε οι παίκτες της Μακάμπι όσο περνούσαν τα λεπτά έβγαιναν στην αντεπίθεση. Σε μία από αυτές στο 14' κατάφεραν να κερδίσουν πέναλτι. Συγκεκριμένα ο Κολαούτι έφυγε ανάμεσα στους Μοντεστό και Γκαλίτσιο και προσπαθώντας να γυρίσει η μπάλα βρήκε το χέρι του Γκαλίτσιου, με τον διαιτητή να δείχνει την άσπρη βούλ. Ένα ιδιαίτερα αυστηρό πέναλτι, καθώς ο δεξιός οπισθοφύλακας του Ολυμπιακού ήταν στο μισό μέτρο, ωστόσο πήγε και ο ίδιος άσχημα έχοντας απλωμένα τα χέρια του. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε ο Μεντιούντιανιν κάνοντας το 0-1.

Μεγαλύτερη παγωμάρα

Παρότι εκτός γηπέδου οι οπαδοί μετά το γκολ ανέβασαν όσο μπορούσαν τα ντεσιμπέλ, εντός αγωνιστικού χώρου επικράτησε βουβαμάρα, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να δείχνουν επηρεασμένοι από το 0-1. Μάλιστα η Μακάμπι ήταν αυτή που δημιούργησε και την επόμενη ευκαιρία με το φάουλ του σκόρερ Μεντούντιανιν στο 23' να μπλοκάρει χωρίς πρόβλημα ο Νικοπολίδης.

Πρώτη καλή στιγμή με τραγικό τελείωμα

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν δειλά, δειλά να βγουν μπροστά και στο 30' έφτασαν κοντά στο γκολ, ωστόσο ο Ντιόγκο από καλή θέση σπατάλησε την ευκαιρία πιάνοντας ένα πολύ κακό σουτ.

Επικίνδυνοι οι Ισραηλινοί

Μετά την φάση του Ντιόγκο, η Μακάμπι βγήκε και πάλι μπροστά έχοντας σε ένα λεπτό δύο καλές στιγμές. Αρχικά ο Ιτζάκι έκανε το σουτ με την μπάλα να φεύγει παράλληλα και να βγαίνει κόρνερ. Στην εκτέλεση του κόρνερ ο Νικοπολίδης έκανε κακή έξοδο όμως η κεφαλιά του Νιβάλντο να φεύγει άουτ.

Αλλαγές στα άκρα και ανέβασμα Ολυμπιακού

Ο Λίνεν βλέποντας την ομάδα του να δείχνει ένα πολύ κακό πρόσωπο, προσπάθησε να ανακατέψει την τράπουλα, αλλάζοντας αρχικά θέσεις στους δύο ακραίους χαφ του. Συγκεκριμένα πήγε στα αριστερά τον Ρόμενταλ και έφερε δεξιά τον Μιραλάς. Η κίνηση αυτή έδειξε να πιάνει, καθώς οι γηπεδούχοι ανέβασαν την απόδοσή τους, χωρίς όμως και πάλι να κάνουν μια καλή ευκαιρία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έλλειψη παίκτη στο κέντρο που να μπορεί να κάνει παιχνίδι.

Μοναδική ευκαιρία για «ερυθρόλευκους» και δοκάρι για Μακάμπι

Όπως αναφέραμε οι παίκτες του Ολυμπιακού ανέβασαν την απόδοσή τους, ωστόσο έπρεπε να φτάσουμε στο 44' για να κάνουν την πρώτη τους σημαντική φάση. Συγκεκριμένα μετά από κεφαλιά πάσα του Μέλμπεργκ, ο Ντουντού από καλή θέση έπιασε το σουτ, αναγκάζοντας τον Στράουμπερ να διώξει εντυπωσιακά. Στην εξέλιξη της φάσης οι φιλοξενούμενοι έφυγαν για ακόμα μία φορά στην αντεπίθεση με την μπάλα να πηγαίνει στον Ιτζάκι μετά από εντυπωσιακή προσπάθεια του Κολαούτι και τον παίκτη της Μακάμπι με σουτ να την στέλνει στο δοκάρι του Νικοπολίδη, χάνοντας μία μοναδική ευκαιρία.

Αναγκαστική αλλαγή με το καλημέρα

Παρότι η εικόνα του Ολυμπιακού ήταν στο πρώτο μέρος τραγική, ο Έβαλντ Λίνεν δεν έκανε κάποια αλλαγή. Ωστόσο μόλις στο 51' αναγκάστηκε να βάλει τον Ζαϊρί στην θέση του τραυματία Μιραλάς.

Φουλ επίθεση για την ισοφάριση

Από τα πρώτα λεπτά της επανάληψης οι «ερυθρόλευκοι» βγήκαν πιο δυνατά στην επίθεση ζητώντας την γρήγορη ισοφάριση, αλλά και πάλι έδειχναν πως δεν μπορούσαν να απειλήσουν τους αντιπάλους τους. Στο 57' έφτασαν κοντά στην ισοφάριση, όταν ο κεφάτος Ζαϊρί βρήκε τον Ντάρμπισιρ, με τον Άγγλο όμως από καλή θέση να πλασάρει άουτ.

Μέσα Μήτρογλου, έξω Ντάρμπισιρ

Βλέποντας τους παίκτες του να μην μπορούν να φτάσουν με αξιώσεις στην αντίπαλη εστία, ο Λίνεν έκανε γρήγορα και την δεύτερη αλλαγή του, παιρνώντας στο 58' τον Μήτρογλου στην θέση του Ντάρμπισιρ. Στο επόμενο λεπτό ο Ντούντου απείλησε με δυνατό σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Με παίκτη παραπάνω οι «ερυθρόλευκοι»

Στο 60' υπήρξε το πρώτο καλό νέο για τον Ολυμπιακό, οι οποίοι απέκτησαν αριθμητικό πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα ο Μπάνικ έκανε σκληρό φάουλ στον Ντιόγκο, βλέποντας την δεύτερη κίτρινη-κόκκινη κάρτα. Αμέως ο Μιζράχι απάντησε βάζοντας έναν ακόμα αμυντικό τον Γείνί στην θέση του Κολαούτι.

Γκολάρα Ζαϊρί και 1-1

Με το που μπήκε έδειξε ιδιαίτερα ορεξάτος. Ο λόγ0ς για τον Ζαϊρί, ο οποίος με ένα εντυπωσιακό γκολ στο 67' έφερε το ματς στα ίσια. Εκεί που η Μακάμπι είχε κλειστεί μαζικά πίσω, ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού με εκπληκτική προσπάθεια και σουτ έξω από την περιοχή έφερε το ματς στα ίσια, δίνοντας την ευκαιρία στους οπαδούς του Ολυμπιακού που ήταν έξω από το γήπεδο να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς.

Έγυρε το γήπεδο

Μετά την ισοφάριση στο Καραϊσκάκη υπήρχε μόνο μία ομάδα και αυτή ήταν ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαιναν όλοι στην επίθεση, αναγκάζοντας τους Ισραηλινούς να είναι όλοι κάτω από την σέντρα.

Ζαϊρί, Χολέμπας, Ρόμενταλ και 2-1

Με τον παίκτη παραπάνω οι πρωταθλητές έδειχναν πως αργά η γρήγορα θα έφταναν στο 2-1. Το έκαναν μάλιστα σχετικά γρήγορα και συγκεκριμένα στο 74'. Ο Ζαϊρί με νέα εξαιρετική προσπάθεια βρήκε τον Χολέμπας, αυτός έκανε την σέντρα, με την μπάλα μετά από λάθος της άμυνας να φτάνει στον Ρόμενταλ. Ο Δανός με πλασέ άνοιξε τον λογαριασμό του κάνοντας το 2-1. Μετά το 2-1, οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν και στο μεγαλύτερο μέρος κατάφεραν να παγώσουν το παιχνίδι.



MAN OF THE MΑΤCH: Χωρίς αμφιβολία ο παίκτης του αγώνα δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Ζαϊρί. Ο Μαροκινός με το που μπήκε, ήταν απολαυστικός, καθώς εκτός από το γκολ που πέτυχε, ήταν ο παίκτης που ανέβασε όλο τον Ολυμπιακό.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Ολυμπιακός του πρώτου μέρους ήταν ο αδύναμος κρίκος. Χωρίς κέντρο και άκρα οι «ερυθρόλευκοι» ήταν τραγικοί προβληματίζοντας με την απόδοσή τους, παρότι ακόμα είναι πλύ νωρίς για συμπεράσματα.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Στο επίσημο ντεμπούτο του ο Ρόμενταλ έδειξε πως έχει και το γκολ. Μπορεί ο Δανός να μην πραγματοποίησε κάποια εντυπωσιακή εμφάνιση, ωστόσο από την στιγμή που πέτυχε το γκολ της νίκης, φτάνει για να σταθεί στο ύψος του.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ:
Ο Σκοτσέζος Μακντόναλντ παρότι δεν ήταν κακός και μόνο που έδωσε το πέναλτι αυτό φτάνει. Ο Γκαλίτσιος ναι μεν έκανε λάθος που άπλωσε τα χέρια του, ωστόσο ήταν στο μισό μέτρο και θα έπρεπε ο διαιτητής να μην δώσει τίποτα.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Εδώ και μέρες όλοι έλεγαν πως η Μακάμπι δεν είχε καμία σχέση με την Μπέσα. Αυτό φάνηκε στο γήπεδο, με τους Ισραηλινούς να δυσκολεύουν αφάνταστα τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» έστω και με την ψυχή στο στόμα πήραν την νίκη επικρατώντας με 2-1 και απέκτησαν έστω και σε μικρότερο από όσα θα ήθελαν βαθμό, το προβάδισμα. Το σίγουρο είναι πως στην συνέχεια θα πρέπει να δείξουν πολλά περισσότερα για να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

Ολυμπιακός (Έβαλντ Λίνεν): Νικοπολίδης, Μοντέστο, Μέλμπεργκ, Χολέμπας, Ντιόγκο, Ντάρμπισαϊρ (58' Μήτρογλου), Ρόμενταλ (84' Ιμπαγάσα), Ντουντού, Γκαλίτσιος, Μιραλάς (51' Ζαϊρί), Μαρέσκα

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γιόσι Μισράχι): Στράουμπερ, Σάμπαν, Στρουλ. Νιβάλντο, Μπάνιγκ, Σιντιμπέ, Ζιβ, Ιτζχκι (72' Αβιντόρ), Κολαούτι (62' Γεϊνί), Μεντουνιανίν (83' Μπουζάγκλο)
gazetta.gr
 
Top