Αποτελεί μόνιμη επιδίωξη των κατοίκων της Νίκαιας, η αξιοποίηση του κτήματος Δηλαβέρη και η δημιουργία χώρου πρασίνου στην προσπάθεια διεκδίκησης ενός καλύτερου τρόπου διαβίωσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.

Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων που βρίσκεται στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Πειραιά, πίσω ακριβώς από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, 300 μέτρα από το Village Park και σε απόσταση αναπνοής από το 4ο Λύκειο Νίκαιας.

Το κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο χώρο αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο πλινθοποιίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα καθώς και το μοναδικό εν δυνάμει Βιομηχανικό Μουσείο της περιοχής. Μάλιστα , το εργοστάσιο έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 2002 και από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δυστυχώς σήμερα, η κατάσταση του οικοπέδου παραμένει τραγική αφού έχει

μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Μέχρι πέρσι τα απορριμματοφόρα του Δήμου μετέφεραν σκουπίδια τόσο στο κτήμα όσο και μέσα στους χώρους του εργοστασίου , το οποίο έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από ερπυστριοφόρα του Δήμου.

Ο χώρος αποτελεί πλέον εστία μολύνσεων ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος ατυχημάτων

από τυχόν κατάρρευση του κτίσματος.

Η αδιαφορία και η μετάθεση ευθυνών από τον ένα φορέα στον άλλο

αγανακτεί τους κατοίκους της περιοχής που βλέπουν ότι δεν αλλάζει κάτι στον χώρο παρά τις συνεχείς προσπάθειες τους , επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την πεποίθησή τους ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄κατηγορίας.

Το ζήτημα φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Δ. Λιντζέρης ζητώντας άμεσα απαντήσεις.


Το κτήμα Δηλαβέρη και το εργοστάσιο έχουν μεγάλη ιστορική και πολιτισμική σημασία. Η αξιοποίηση του θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην περιφέρεια που ασφυκτιά από το τσιμέντο κι από την έλλειψη ελεύθερων χώρων.



Τις τελευταίες ημέρες με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής που παρουσιάστηκε με την ονομασία «Αθήνα- Αττική 2014» από το οποίο

δυστυχώς λείπουν συγκεκριμένες δράσεις για την ευρύτερη περιοχή της Β΄ Πειραιά, η οποία όμως δικαιούται τη φροντίδα και αρωγή της πολιτείας. Δικαιούται μερίδιο στην ανάπτυξη που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση.

Ρωτά λοιπόν ο κ. Λιντζέρης, τους αρμόδιους Υπουργούς :


1. Περιλαμβάνεται στα σχέδια των Υπουργείων σας η αξιοποίηση του εν λόγω χώρου για πολιτιστικές και κοινωφελείς δράσεις;

2.Υπάρχει προγραμματισμός και μελέτη των Υπουργείων για την αξιοποίηση του χώρου μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος Κοινωνικής Πρωτοβουλίας URBAN , όπως αυτό εφαρμόστηκε για το Βιομηχανικό Μουσείο Πλινθοποιίας «Τσαλαπάτα» στο Βόλο ή άλλων παρεμφερών προγραμμάτων;

3.Τι θα πράξετε για την άμεση περίφραξη και προστασία του χώρου από όλους τους

παράγοντες που απειλούν με κατάρρευση το μοναδικό Βιομηχανικό Μουσείο της περιοχής;






 
Top