Προμελετημένη ‘εγκληματική μαχαιριά’

Οι ελπίδες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και των ασφαλιστικών ταμείων πλέον δεν εναπόκεινται ούτε σε ένα θαύμα. Οι εξελίξεις πλέον είναι σαρωτικές και λαμβάνουν χαρακτήρα «τσουνάμι», με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες.

Από τα τέλη Μαΐου και μετά , αρχής γενομένης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, τα ταμεία θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών ή ….αναγκαστική μείωση των υφιστάμενων συντάξεων.

Στελέχη του ΠαΣοΚ, σε κατ` ιδίαν συζητήσεις τους , χρεώνουν στον κ. Παπακωνσταντίνου αυτή την εξέλιξη που θα ταρακουνήσει συθέμελα την ελληνική κοινωνία. Πολλοί μάλιστα μιλούν για …προμελετημένη «εγκληματική μαχαιριά» τόσο στην ελληνική κοινωνία , όσο και στο ίδιο το ΠαΣοΚ.
Και αυτό γιατί ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε εκ των προτέρων ότι μέσα στο 2010 θα παρουσιαζόταν ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα με τις συντάξεις.

Τα ίδια πάντα στελέχη υποστηρίζουν ότι ο Κ. Παπακωνσταντίνου είχε λάβει έγκαιρα γνώση των πραγματικών αναγκών των Ταμείων για το 2010 και παρ` όλα αυτά ακολούθησε τον δρόμο που θα επιφέρει κοινωνικές αναταραχές.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών όπου οι ανάγκες του για το 2010, όπως ενημέρωσαν τον κ. Παπακωνσταντίνου, ήταν περίπου 1,12 δις.ευρώ και ο υπουργός ενέγραψε στον Κρατικό Προϋπολογισμό και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ….600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πληρωμές του Ταμείου ΜΟΝΟ για …. το πρώτο εξάμηνο.

Αυτή η απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου, να μετατραπούν ουσιαστικά σε «ανελαστικές» οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης λόγω της σύνδεση των μεγεθών τους με το Πρόγραμμα Σταθερότητας χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του ΠαΣοΚ ως προμελετημένη «εγκληματική μαχαιριά» .

Το πρώτο Ταμείο που θα δηλώσει στάση πληρωμών θα είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και σταδιακά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ( ΙΚΑ, ΝΑΤ κλπ) , αφού ακόμη και η εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων απαιτεί χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα στενά χρονικά περιθώρια του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Αλλά ακόμη και εάν έπειτα από …πολιτική πίεση και παρέμβαση (…..) τα ταμεία καταφέρουν να προχωρήσουν στην εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, αυτό θα είναι κάτι πρόσκαιρο που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα φθάνει να καλύψει ούτε τους υπόλοιπους μήνες του 2010.

Οι πιο υποψιασμένοι φυσικά καταλαβαίνουν ότι η πώληση της περιουσίας των Ταμείων (ομόλογα, μετοχές, ακίνητα κλπ) , εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα πραγματοποιηθεί ….έναντι πινακίου φακής.

Για τους λόγους αυτούς η όλη ….μεθοδολογία χαρακτηρίζεται από τα ίδια τα στελέχη του ΠαΣοΚ ,στις κατ` ιδίαν συζητήσεις τους πάντα, ως ….προμελετημένη «εγκληματική μαχαιριά» και δείχνουν ξεκάθαρα τον κ. Παπακωνσταντίνου.

politis.gr

 
Top